Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 13. 16:29

Tesztelhető a Red Hat Enterprise Linux 5.2

Bétaváltozatban már tesztelhető a Red Hat vállalati Linux-disztribúciójának 5.2-es változata, amely elsősorban az asztali alkalmazások és a virtualizáció terén hoz újdonságokat. Az RHEL 5.2 már a 2.6.18-84.el5 Linux kernelre épül.

HIRDETÉS

[HWSW] Bétaváltozatban már tesztelhető a Red Hat vállalati Linux-disztribúciójának 5.2-es változata, amely elsősorban az asztali alkalmazások és a virtualizáció terén hoz újdonságokat. Az RHEL 5.2 már a 2.6.18-84.el5 Linux kernelre épül.

Az RHEL 5.2 egyik figyelemre méltó újdonsága a frissített, 3.1.2-es verziójú Xen hypervisor, a Red Hat mérnökei emellett továbbfejlesztették a fürtözési képességeket és javítottak az alkalmazások átterhelődésén, ez összességében nagyobb rendelkezésre állást és stabilabb működést jelent a Red Hat Enterprise Linuxot használó adatközpontok üzemeltetői számára. A bétateszelők azt is kipróbálhatják, milyen érzés 32 bites virtuális gépeket futtatni 64 bites környezetben, mivel az RHEL 5.2 már erre is lehetőséget ad, leegyszerűsítve a P2V (physical to virtual) szervermigrációt.

Főleg a csúcskategóriás szerverek tulajdonosainak örömhír, hogy javítottak a NUMA-kezelésen (Non-Uniform Memory Access), 64-re emelték az egy instancia által támogatott processzorok számát és 512 gigabájtra a kezelhető memória méretét. Említésre méltó még a javított IPv6-támogatás, az 5.2-es változatban már DHCPv6-kliens és -szerver is helyet kapott, amivel leegyszerűsödik az IPv6-ra való átállás.

A Red Hat Enterprise Linux 5.2 asztali változata a legújabb alkalmazásokkal érkezik, beleértve a Firefox 3-at, az Evolution 2.12.3-at, az OpenOffice.org 2.3.0-t, valamint a Thunderbird 2.0-t. Ugyanitt fontos megemlíteni, hogy a Desktop disztribúcióban frissítették a grafikus drivereket, valamint javítottak a notebookok energiakezelési funkciókinak támogatásán is.

A RHEL-előfizetők már letölthetik és kipróbálhatják a bétát, azonban mivel még nem végleges termékről van szó, a Red Hat nem tanácsolja az éles környezetben történő bevetést. A Red Hat Enterprise Linux minden változata elérhető frissített változatban, vagyis a 32 és 64 bites x86-szerverek mellett az Itanium, IBM System p és System z szerverek üzemeltetői is kipróbálhatják, mire lesz képes az 5.2-es verzió. Az RHEL 5.2 bétatesztje május 7-ig tart, vagyis a végleges változat még a nyáron esedékes.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 20. 00:24

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.