Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 25. 15:19

Olcsón bővíthető a szerverek memóriája a MetaRAM-mal

Egyszerűen bővíthetővé teszi a szerverek memóriakapacitását az AMD volt műszaki igazgatójának, Fred Webernek az új cége, a MetaRAM. A most nyilvánosság elé tárt technológia segítségével a már meglevő gépekben is akár négyszeresére bővíthető a memória, mégpedig új eszközök beszerzése nélkül, költséghatékonyan.

[HWSW] Egyszerűen bővíthetővé teszi a szerverek memóriakapacitását az AMD volt műszaki igazgatójának, Fred Webernek az új cége, a MetaRAM. A most nyilvánosság elé tárt technológia segítségével a már meglevő gépekben is akár négyszeresére bővíthető a memória, mégpedig új eszközök beszerzése nélkül, költséghatékonyan.

A MetaRAM két éve fejlesztett, és most bemutatott terméke egy olyan lapka, amely logikailag a szerverek memóriavezérlője és a memóriamodulok közé ékelődik be, és lehetővé teszi akár négyszeres memóriakapacitás használatát. A MetaRAM chipjeinek felhasználásával a memóriagyártók az eddigieknél nagyobb kapacitású modulokat dobhatnak piacra anélkül, hogy a chipek kapacitását növelnék -- elég csupán több chipet elhelyezni a modulon, például stackeléssel. A MetaRAM technológiája gondoskodik róla, hogy a memóriavezérlő két vagy négy memóriachipet egynek lásson, így a memóriavezérlőt sem kell lecserélni, minden maradhat a régiben.

A MetaRAM technológiájára építve a Hynix és a Smart Modular Technologies is fog memóriamodulokat gyártani, a Hynix már be is jelentette 8 gigabájtos DDR2 "csíkjait", amelyek sorozatgyártása a harmadik negyedévben indulhat el. Az év második felében hasonló kapacitású DDR3 modult is piacra dob majd a Hynix, szintén a MetaRAM technológiára építve. Ezek a modulok lábkompatibilisek a szabványos DDR2 (vagy DDR3) modulokkal, így aztán semmi akadálya annak, hogy akár meglevő szerverekbe is beépítsék őket -- egy nyolc processzorfoglalatot tartalmazó szerverbe akár 1 terabájt memória is besüríthető.

MetaRAM modul

A technológia további előnye, hogy energiatakarékos, a modulokon található MetaRAM vezérlő ugyanis igyekszik a memóriachipeket alvó módban tartani a legkisebb fogyasztás és hőtermelés érdekében. Ezzel elérhető, hogy egy 8 gigabájtos memóriamodul se fogyasszon többet egy 1 gigabájtosnál, és ne is melegedjen jobban. A vállalat szerint a megoldásuk segítségével jóval energiatakarékossabban növelhető a memóriakapacitás, mint FB-DIMM modulok használatával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról