Szerző: Bányai György

2008. február 21. 14:51

Katonai bevetésre is alkalmas tabletet mutatott be a Roper

Az amerikai Roper a zord környezeti viszonyoknak, illetve mostoha felhasználási körülményeknek ellenállni képes számítógépek specialistája, kínálatában számos mobil számítógép található, melyeket még tenyérgépek és Windows Mobile által kordában tartott okostelefon is kiegészít. A cég új tabletje, a Duros szintén zord viszonyok közé készült -- ahogy azt a neve is sugallja: erős és tartós.

[HWSW] Az amerikai Roper a zord környezeti viszonyoknak, illetve mostoha felhasználási körülményeknek ellenállni képes számítógépek specialistája, kínálatában számos mobil számítógép található, melyeket még tenyérgépek és Windows Mobile által kordában tartott okostelefon is kiegészít. A cég új tabletje, a Duros szintén zord viszonyok közé készült -- ahogy azt a neve is sugallja: erős és tartós.

Annak ellenére, hogy az ütés- és vízálló kivitel nem épp a legfiligránabb burkolatot feltételezi, a készülék a gumibetétek ellenére parányi, 260x198x43 milliméter méretű, 8,9 hüvelykes, 800x600 képpontos érintésérzékeny kijelzője alatt a központi egység társaságában 256 megabájttól 1 gigabájtig skálázható memóriát, illetve 40-120 gigabájtos merevlemezt, vagy 512-64 gigabájtos SSD meghajtót találunk. A tábla beltere tág határok között változtatható, rendelhető AMD Geode LX800, valamint Intel Celeron M processzorral egyaránt, melyek közül az első 800 megahertzen üzemel, utóbbi pedig 1 gigahertzen. A kapcsolattartás igen fontos lehet olyan helyszínen, amely az iroda melegétől mentesít, ezért a Duros szinte minden lehetőséggel felszerelhető, nem hiányzik a felsorolásból a WLAN-modul mellől a GPRS, a 3G, a Bluetooth, valamint a GPS sem.

A Duros akkumulátora "gyorscserélhető", akár menet közben is áttehetjük a kiürült helyére a feltöltött második áramforrásunkat, így a munkamenetet sem kell befejezni, vagy félbeszakítani. A tablet emellett a por- és vízállóság tekintetében az IP-65 (IEC 60526) ajánlásoknak, a rázkódás elleni védelem-, a magas- és alacsony hőmérsékletű helyeken történő üzem-, valamint az ütésállóság oldaláról pedig a MILSPEC 810F katonai szabványnak felel meg maradéktalanul.

Roper Duros

A Duros -20 és +50 Celsius fok között üzemeltethető, inaktív állapotban azonban -30 vagy +75 fokot is elvisel. A páratartalom 10-95 százalékos lehet, a leejtést pedig akár csípőmagasságból indítva is tűri, utóbbit egyébként 26 különböző szögből is megejtette a gyártó a teszt során, természetesen kikapcsolt állapotú merevlemezzel, vagy SSD meghajtóval. A gyártó a Linux, illetve Windows XP változataival rendelhető Durosra egy év garanciát vállal, amelyet további egy, illetve két évvel hosszabbíthatunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról