Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 20. 12:32

Az AMD megnyitotta nagyteljesítményű függvénykönyvtárának forráskódját

Az AMD megnyitotta a Performance Library forráskódját, amelynek egyúttal a Framewave 1.0 nevet adta. A lépéssel az AMD célja, hogy egy olyan nyílt forrású szoftverkönyvtárat adjon a fejlesztők kezébe, amelynek használatával azok könnyebben tudnak többszálú, nagy teljesítményű szoftvereket készíteni. A forráskód megnyitása az AMD szerint elősegítheti a Framewave terjedését és fejlődését.

[HWSW] Az AMD megnyitotta a Performance Library forráskódját, amelynek egyúttal a Framewave 1.0 nevet adta. A lépéssel az AMD célja, hogy egy olyan nyílt forrású szoftverkönyvtárat adjon a fejlesztők kezébe, amelynek használatával azok könnyebben tudnak többszálú, nagy teljesítményű szoftvereket készíteni. A forráskód megnyitása az AMD szerint elősegítheti a Framewave terjedését és fejlődését.

A közel három éven át, tucatnyi fejlesztő munkájával elkészített Framewave több mint 3200 szoftverrutint tartalmaz, amelyek segítségével nagy teljesítményű többszálú alkalmazások írhatók x86 processzoros rendszerekre. A Freewave API-szinten kompatibilis a szinte azonos célokat szolgáló Intel Integrated Performance Primitives-szel, ezáltal egyszerűsítve a fejlesztést a közös interfész révén.

A Framewave decemberben került fel a SourceForge-ra, ahol kedvezően fogadták. A függvénykönyvtár korábban az AMD Developer Centralon keresztül volt elérhető, amely az AMD fejlesztők számára fenntartott információs oldala, ahol szoftveroptimalizálással kapcsolatos leírások és segédeszközök is elérhetők. A Framewave az Apache License 2.0 alatt érhető el, amely kompatibilis a GPL 3.0-val.

a címlapról