Szerző: Bányai György

2008. február 19. 16:40

Közeleg a HP első ultramobil PC-je

A Menlow platform jókora lendületet adott az UMPC kategóriába sorolható számítógépeknek, egymás után jelennek meg az újdonságok, ma épp a HP közelgő kisgépének specifikációi szivárogtak ki. Az információk még nem hivatalosak, de kételkedni sincs okunk bennük.

[HWSW] A Menlow platform jókora lendületet adott az UMPC kategóriába sorolható számítógépeknek, egymás után jelennek meg az újdonságok, ma épp a HP közelgő kisgépének specifikációi szivárogtak ki. Az információk még nem hivatalosak, de kételkedni sincs okunk bennük.

A HP termékei között már korábban vártuk egy UMPC megjelenését, hiszen a tablet PC termékosztály első tagjai között volt a HP TC-1000, majd TC-1100. A HP tablet-időszámítása is újraindult, az egy hónapja bemutatott tx2000 12,1 hüvelykes kijelzővel jelenleg 1299 dollárért kapható. A HP Compaq 2133 közelgő bejelentésekor az eddig kiszivárgott adatok nyerhetnek megerősítést, de természetesen megtörténhet ezek módosulása is. A vélhetően Silverthorne típusú processzor működési frekvenciájáról egyelőre nem áll rendelkezésünkre információ.

A 8,9 hüvelykes kijelző felbontása 1366x766 képpont, ami nem kevés, tekintettel arra, hogy a mai napig jelennek meg UMPC-k 800x480 képpontos megjelenítővel. A 2133 további jellemzői között teljes 54 milliméter szélességű Express Card kártyahelyet, az általános méret 95 százalékát elérő QWERTY billentyűzetet, valamint webkamerát találhatunk, melyet bizonyosan ki fog egészíteni a hagyományos merevlemezt kiváltó, extraként rendelhető SSD meghajtó.

HP 2133 UMPC
HP 2133 UMPC

Az 1,13 kilogrammos pehelysúlyú gép gigabit sebességű vezetékes és vezeték nélküli hálózati csatolóval egyeránt fel lesz szerelve, amennyiben fejjel és lemezzel rendelkező merevlemez a tárolóegysége, azt gyorsulásérzékelős védelemmel is ellátja a gyártó. Az Apple 12 hüvelykes PowerBook modelljének vonalait idéző anodizált alumínium burkolatba zárt hardverek a választható Windows Vista, vagy Linux operációs rendszerek által egyaránt kordában tarthatók majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról