Szerző: Bizó Dániel

2008. február 12. 18:41

Felvásárlással erősít a mobilpiacon a Microsoft - támadás a Google Android ellen

[The New York Times/HWSW] A Microsoft megvásárolja az okostelefonokat tervező Dangert, mely többek között a T-Mobile Sidekick modellek megalkotásáért felel.

[The New York Times/HWSW] A Microsoft megvásárolja az okostelefonokat tervező Dangert, mely többek között a T-Mobile Sidekick modellek megalkotásáért felel.

Az ügylet pénzügyi részletei nem nyilvánosak, de a New York Times értesülései alapján a Microsoft az eredeti összeg kétszeresét fizette ki a mobilos cégért, hogy mindenképpen megszerezze azt. A tranzakció a mobilok növekvő szerepét jelzi a számítógépekkel szemben, ahogyan felhasználók növekvő tömege egyre többet fogyaszt tartalmakat, internetezik mobilján keresztül.

A Microsoft ezen lépése elemzők szerint egy átfogó fogyasztói stratégia része, melybe a Yahoo! tervezett felvásárlása is beletartozik. Az online alkalmazások és tartalmak térnyerésével, valamint az operációs rendszerek éretté válásával a Microsoft a jövőben egyre kisebb és kisebb befolyással bír Windows és Office szoftvereivel a felhasználókra, ahogyan azok relevanciája egyre csökken. A mobiltelefon a készülékek és adathálózatok fejlődésével, melyet a média a "harmadik kijelző" névvel illett a televízió és a számítógép-monitort követően, egyre nagyobb szeletet hasít ki az internetezésből és tartalomfogyasztásból, ami tovább gyengíti a Windows-alapú PC-hegemóniát.

A 2000-ben, kifejezetten mobil webezésre alkalmas készülék megalkotása céljából alapított Danger felvásárlásával a Microsoft a Blackberryt jegyző Research in Motion, valamint a fejlesztési stádiumban lévő Google Androiddal, valamint a Nokiával (Symbian) kívánja felvenni a versenyt a mobilpiacon. A Danger alapvetően egy szoftverplatform és designkoncepciót hozott létre, mely gyártófüggetlen, így azt bárki licencelheti. A Danger készülékeit használók havonta több mint 445 weblapot néznek meg, több mint 200 e-mailt, 1000 SMS-t és 3000 chatüzenetet váltanak. A Dangernek több mint 1,2 millió felhasználója volt év végével.

A Danger platform azonban nem kizárólag kliensoldali szoftverekből áll, hanem komplett megoldást kínál az operátoroknak és felhasználóknak egyaránt. A Danger készülékekkel egy alkalmazásszerver kommunikál a szolgáltató oldaláról, mely többek között felügyeli az előfizetők alkalmazásait, koordinálja és tömöríti kommunikációt, valamint biztonsági másolatot is készít a felhasználó adatairól, melyekhez PC-n keresztül is hozzáférhet a neten keresztül. A Dangerre független fejlesztők is alkothatnak alkalmazásokat Java-alapokon, amihez fejlesztői környezetet is biztosít a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról