:

Szerző: Bányai György

2008. február 12. 16:06

Parányi mobiltelefon-képérzékelőt jelentett be az STMicroelectronics

Az STMicroelectronics új képérzékelő szenzora mindössze két megapixeles, de parányi méretei miatt a vékonyabb, kedvező ára miatt pedig az olcsóbb mobiltelefonokba is bekerülhet az eddigieknél jobb minőségű fényképek készítésének lehetősége.

[HWSW] Az STMicroelectronics új képérzékelő szenzora mindössze két megapixeles, de parányi méretei miatt a vékonyabb, kedvező ára miatt pedig az olcsóbb mobiltelefonokba is bekerülhet az eddigieknél jobb minőségű fényképek készítésének lehetősége.

Az STMicroelectronics ma Genfben mutatta be 1/5 hüvelykes képérzékelőjét, mely 1600 x 1200 képpont rögzítésére teszi alkalmassá azt a mobiltelefont, amelybe beépítésre kerül. A piac jelenleg legkisebb, 1,75 mikronos pixeltávolságú lapkája magán az érzékelőterületen kívül a képfeldolgozó áramkört is tartalmazza, mindössze 6 x 6 x 3,8 milliméteres méretben. A VD6725 CMOS szenzor által létrehozott fotó alacsony zajszintjén egy zajszűrő tovább finomíthat.

Az érzékelő elé nagy valószínűség szerint parányi optika kerül, ezért a gyengébb minőségű lencsék esetén a vignettálást is korrigálni kell majd. A képérzékelő a fehéregyensúly automatikus beállítása mellett képes beazonosítani és ezután kikapcsolni a hibás képpontokat, amelyek rossz hatással lehetnének a fénymérésre. A képfeldolgozó áramkör külső segítség nélkül képes effektezni, tükrözni, forgatni a képet, amelyet fekete-fehérre is konvertálhat, ha például vonalkód leolvasására, vagy dekódolására használjuk a telefont.

STMicroelectronics
STMicroelectronics 2 megapixeles képérzékelő

A VD6725 gyors lapka, 640 x 480 pixeles felbontás esetén 30 képkockás adatfolyamot is továbbíthat a memóriakártya felé, de 15 képpont sebességgel a teljes 1600 x 1200 képpont is elérhető. A próbapéldányok már elérhetőek a fejlesztők számára, de a tömegtermelés kezdeti időpontjaként június végét jelölte meg a gyártó.

A szenzor két különböző kiszerelésben lesz elérhető, a telefongyártók választhatnak a tradicionálisan tokozott, és a telefon alaplapjába közvetlenül illeszthető, szilíciumszelet-szintű tokozás között, utóbbi segítségével olcsóbb lehet a gyártás is. A VD6725 képérzékelő nagyobb tételben rendelve darabonként két dollárba fog kerülni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.