Szerző: Ady Krisztián

2008. február 11. 10:12

Minden nap újabb 100 ezer mobilos próbálja ki az Opera Mini webböngészőt

Újabb statisztikát tett közzé az Opera Mini mobil webböngészőről az Opera a Mobile World Congress rendezvényen Barcelonában: ma már minden nap újabb és újabb 100 ezer felhasználó tölti le a mini böngészőt mobiltelefonjára. Az elmúlt két év alatt összesen 35 millió felhasználóra duzzadt a minisek tábora, ami rendkívül jól példázza a mobil internet növekvő népszerűségét.

[HWSW] Újabb statisztikát tett közzé az Opera Mini mobil webböngészőről az Opera a Mobile World Congress rendezvényen Barcelonában: ma már minden nap újabb és újabb 100 ezer felhasználó tölti le a mini böngészőt mobiltelefonjára. Az elmúlt két év alatt összesen 35 millió felhasználóra duzzadt a "minisek" tábora, ami rendkívül jól példázza a mobil internet növekvő népszerűségét.

Egyszerű telefonokon is fut

Az Opera Mini webböngésző gyakorlatilag bármilyen mobiltelefonon elindítható, mely Java alkalmazások futtatására képes, és elérheti a mobilszolgáltató internet- vagy WAP-szolgáltatását. A szoftverhez legegyszerűbben a telefon beépített böngészőjével lehet hozzájutni, melyet elegendő a www.operamini.com oldalra irányítani -- a legutolsó változat is teljesen ingyenes, magyar nyelvű szoftver.

A hatalmas felhasználói bázis nem kis terhelést jelenthet az Opera szervereinek, hiszen a szerver-kliens alapon működő megoldás optimalizálja a weboldalakat a mobilos letöltésre. A programmal ezért nem csak harmadik generációs hálózaton, de egyszerű GPRS-kapcsolaton keresztül is élvezhető sebességű böngészéshez juthatunk, a több száz kilobájtos weboldalakat néhány tíz kilobájtos méretre optimalizálja az Opera. Az Opera Minivel havonta több mint 1 milliárd weboldalt böngésznek a felhasználók.

Opera Mini 4

Szerver-kliens

Az 4-es változat egy weboldal behívásakor rögtön a weboldal olyan részletét mutatja, ahol érdemi tartalom található, az adott részletre nagyítva, az intelligens zoom funkciót használva. Ez azt jelenti, hogy az adott bekezdés, szöveg nem lóg ki a képernyőről, például egy hírblokk teljes egésze látszik, így oldalirányba nem kell görgetni a kijelzőt. A kezdőoldalhoz saját keresőmotort rendelhetünk, mely eddig csak az Opera asztali számítógépeken futó változatában volt elérhető.

Az Opera Link segítségével központosított helyen tárolhatjuk el kedvenceinket, Speed Dial számainkat és személyes böngészőbárunkat, melyet ezt követően bármely Opera böngésző alatt -- vagy akár attól függetlenü is -- elővarázsolhatunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról