:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 31. 16:41

Valódi termékké vált és már kapható a Sun konténerbe szerelt adatközpontja

Immár hivatalos termékként rendelhető a Sun konténerbe épített adatközpontja, a Black Box, amely végül Modular Datacenter S20 néven került be a vállalat kínálatába. A Modular Datacenter S20-ra már számos megrendelés érkezett különféle ügyfelektől, többek között az egészségügyből, iparvállalatoktól, távközlési szolgáltatótól, illetve egy atomfizikai kutatóközpontból.

[HWSW] Immár hivatalos termékként rendelhető a Sun konténerbe épített adatközpontja, a Black Box, amely végül Modular Datacenter S20 néven került be a vállalat kínálatába. A Modular Datacenter S20-ra már számos megrendelés érkezett különféle ügyfelektől, többek között az egészségügyből, iparvállalatoktól, távközlési szolgáltatótól, illetve egy atomfizikai kutatóközpontból.

Adatközpont a konténerben

A Sun Modular Datacenter S20 egy szabványos szállítási konténerbe telepített adatközpont, amelyben összesen 8 rackszekrény várja a szervereket, tárolókat és hálózati eszközöket. A szabadalmaztatott hűtőrendszer rackszekrényenként akár 25 kilowattos hőleadással is megbirkózik, lényegében semmi sem korlátozza a rackek populálását, akár blade szerverekkel is megtömhető a Black Box, amelynek belseje hermetikusan el van zárva a külvilágtól, így a benne elhelyezett eszközöknek nem árthatnak a mostoha időjárási viszonyok sem, az adatközpont akár terepen is használható.

Mivel a Black Box teljesen távmenedzselhető és saját halonnal oltó berendezéssel is ellátták, csak akkor kell kinyitni, ha valamelyik alkatrész cserére szorul. Az adatközpont belsejében a rackszekrények nem egymás mellett, hanem egymás mögött állnak, a levegő pedig körben áramlik a konténerben, a racksorok előtt a felmelegedett levegőt víz hűti le. A gépek elejéhez és hátuljához kihúzható sínek segítségével lehet hozzáférni. A vállalat állítása szerint még egy blade szerverekkel teljesen megpakolt és teljes terhelésen járatott Black Box esetén sem megy a belső hőmérséklet 20 Celsius fok fölé.

Sun Modular Datacenter

Sikersztorik

A Radboud University Nijmegen Medical Centre (UMCN) Hollandia egyik vezető tudományos központja és kutatókórháza. Miután a korábbi két szerverfarm kapacitásának a határát elérték, az UMCN olyan megoldást keresett, amelynek segítségével gyorsan tudja bővíteni számítási kapacitását. "A Sun MD nem csak azt tette lehetővé számunkra, hogy szinte azonnal megoldást találjunk növekvő számítási kapacitásigényünkre, de az UMCN számottevő megtakarítást is elkönyvelhetett annak köszönhetően, hogy nem kellett egy újabb adatközpontot beüzemelnünk” -- mondta ki John van de Loo, az UMCN informatikai vezetője.

A szélturbinák és ipari hajtóművek gyártásával foglalkozó belga Hansen Transmissionsnél gyorsan nőtt a szélerőművek iránti megrendelések száma, és a vállalat úgy határozott, hogy indiai és kínai gyártóüzemet hoz létre, azonban a cégvezetők rájöttek, hogy már az építkezés alatt is szüksége lesz informatikára, ezért választották a konténerbe épített Sun Modular Datacenter S20-at. "A Sun Modular Datacenter használatával képesek leszünk informatikai szolgáltatásokat nyújtani egy félig kész gyárban, és így a beruházás megtérülése szinte azonnal megkezdődik. Terveink szerint ugyanezt a modellt hasznosítjuk majd terjeszkedésünk támogatására más országokban is" -- mondta Marnix Maes, a Hansen informatikai igazgatója.

Oroszország legnagyobb mobilszolgáltatója, a 80 millió ügyféllel rendelkező MTS informatikai kapacitások iránti egyre növekvő igényei miatt fordult a Sunhoz. Az MTS a gyakorlatban próbálta ki a Black Boxot, hogy felmérhesse az éles használat körülményeit hálózatában. Általában másfél évet vesz igénybe egy működő adatközpont kiépítése, a Sun Modular Datacenter S20-at ezzel szemben 22 nap alatt üzembe tudták állítani.

A Stanford Részecskegyorsító Központnak (SLAC) úgy kellett növelnie számítási kapacitását, hogy az épületében egyre fogyatkozó áramellátási és hűtési kapacitást a lehető legjobban használja ki. A SLAC két Modular Datacenter S20-at is vásárolt, amelyek közül az egyiket a kritikus fontosságú kísérletek támogatására használnak. "A legfőbb előnye a megoldásnak, hogy lehetővé tette számunkra az adatfeldolgozó és számítási kapacitás gyorsabb növelését, méghozzá az eddigiek háromszorosára, amit semmilyen más, számunkra elérhető megoldással nem tudtunk volna megvalósítani" -- mondta Richard Mount, a Stanford Részecskegyorsító Központ számítástechnikai szolgáltatásokért felelős igazgatója.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.