:

Szerző: Bányai György

2008. január 28. 15:41

A PNY 32 gigabájtos flash kártyákkal jelentkezett

Sorra érkeznek a bejelentések a PMA rendezvény előtt, az ott kiállításra kerülő memóriakártyák közöt biztosan lesz 32 gigabájtnyi adatot elnyelni képes változat is. A PNY a Compact Flash és SDHC formátumú kínálatát egészítik ki.

[HWSW] Sorra érkeznek a bejelentések a PMA rendezvény előtt, az ott kiállításra kerülő memóriakártyák közöt biztosan lesz 32 gigabájtnyi adatot elnyelni képes változat is. A PNY a Compact Flash és SDHC formátumú kínálatát egészítik ki.

A képfelbontás emelkedésének egyik hátulütője a nagyobb fájlméret. A "több megapixel" több információt jelent, természetesen nagyobb területet harapva a rendelkezésre álló tárolóból. Nincsenek kevesen azok a felhasználók, akik a 10 megapixeles fotóikat is csak a monitoruk 1,4 megapixelén nézik, ahol a különbséget szinte lehetetlen meglátni a mai kompaktok és az öt évvel ezelőtti 3-4 megapixeles masinák által készített felvételek között, jóllehet, a színhelyesség, valamint a kontrasztátfogás oldalán azért érzékelhető a fejlődés. Ennek ellenére a profi fotósok az új kártyáknak örülni fognak, hiszen a műtermekben használt tömörítetlen RAW fájlformátum akár tíz megabájtot is felemészthet képenként.

A PNY a 16 és 32 megabájt tárkapacitású memóriakártyákat fényképezőgépek mellett flashmemóriás videokamerákba is szánja: a 32 gigabájtos SDHC kártya a gyártó állítása szerint tartja a lépést a 9 megabit másodpercenkénti sebességű adatfolyammal. Az Optima Pro Compact Flash kártya ennél is gyorsabb, a maximum 32 gigabájtnyi anyagot akár 40 megabit másodpercenkénti sebességgel is képes fogadni UDMA csatolófelület használatával. Mindkét flash variáns a második negyedévtől lesz elérhető, az SDHC változat 250, a Compact Flash pedig 400 dollárért.

Optima Pro Compact Flash kártya

A PNY -- aki a kártyákban használatos modulokat többek között a Samsungtól, a Toshibától, valamint az Inteltől szerzi be -- a kiállításon 8 és 12 hüvelykes digitális fotókereteket, illetve a fentebb ismertetett kártyákkal megegyező kapacitású USB kulcsokat is bemutat. Azt biztosra vehetjük, hogy 32 gigabájtos SDHC, illetve Compact Flash kártyákkal több gyártó is képviselteti a rendezvényen magát, köztük a Transcend, a Lexar, vagy akár az iparág nagy öregje a SanDisk is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.