:

Szerző: Bányai György

2008. január 28. 11:02

A bridge kategória új királya lehet a Fujifilm S100FS

A Fujifilm legújabb bridge kategóriás fényképezőgépe nagyméretű képérzékelővel és 14,3-szoros optikai közelítéssel, valamint rázkódásvédelemmel száll ringbe. A Fujifilm zászlóshajója azok kedvence lehet, akik a tükrös gépeknél komfortosabb mindenest szeretnének. A készüléket a gyártó a január 31. és február 2. között megrendezésre kerülő PMA (Photo Marketing Association Annual Show) rendezvényen is bemutatja.

[HWSW] A Fujifilm legújabb bridge kategóriás fényképezőgépe nagyméretű képérzékelővel és 14,3-szoros optikai közelítéssel, valamint rázkódásvédelemmel száll ringbe. A Fujifilm zászlóshajója azok kedvence lehet, akik a tükrös gépeknél komfortosabb mindenest szeretnének. A készüléket a gyártó a január 31. és február 2. között megrendezésre kerülő PMA (Photo Marketing Association Annual Show) rendezvényen is bemutatja.

A kategória új királya

Múlt hét csütörtökön jelentette be a Fujifilm, hogy új modellt állít a bridge kategória élére. A FinePix S100FS (Film Simulation) digitális fényképezőgép haladó felhasználóknak készült, széles szolgáltatáskínálata mellé a teljes manuális beállíthatóság is társul. A gépvázba a gyártó a saját fejlesztésű, méhsejt szerkezetű, nyolcadik generációs CCD képérzékelőjét építette, amely 11,1 megapixel rögzítésére képes. A képérzékelő fizikai mérete 2/3 hüvelyk, ezért a mélységélesség kiválasztásakor is nagyobb szabadságot kap a felhasználó, mint egy körömnyi érzékelővel szerelt modell esetében.

A szenzor elé 14, 3-szoros közelítésre alkalmas optika került, amely 28 milliméteres nagylátószögről indítja a zoomtartományt, egészen 400 milliméterig. Optikai, lencsetag-mozgatás elvén működő rázkódásvédelem veszi fel a harcot a rossz fényviszonyok, illeve a bemozdulás ellen, de erre az S100FS elektronikus trükkökkel is rásegíthet. Az érzékenységet ISO 64-től a hihetetlen ISO 10000-es értékig állíthatjuk, igaz utóbbi esetben a felbontás maximuma három megapixel lehet, amely előtt a hat megapixel maximális felbontást engedélyező ISO 6400 is kiválasztható.

>>> Kipróbáltuk a Canon EOS 40D tükörreflexesét is! <<<

Az S100FS képfeldolgozó áramköre is megújult, a RealPhoto chip harmadik verziója munkálkodik a képérzékelőből származó adatfolyamon és arcfelismerő autofókuszt is kínál. A lapka sebességét és a puffermemória méretét hatásosan szemlélteti a három megapixel felbontásban másodpercenként hét fényképnyi sebesség, amely egészen 50 képkocka elkészültéig tarthat. Az S100FS segítségével a 17 körülményt átfogó témaautomatika mellett kézi beállításokat engedő üzemmódokat is kiválaszthatjuk, amelyek között megtalálható a zár- illetve blende előválasztás, valamint a zárat és a blendét egyaránt állítani engedő üzemmód is.

Fuji FinePix S100FS

A hátoldalon dönthető LCD kijelző informál, melynek mérete 2,5 hüvelyk, képpontjainak száma pedig 230 ezer, mellé -- ahogy az egy bridge gép esetében lenni szokott -- egy elektronikus kereső is társul. A gép nagy előnye a tükörreflexes gépekhez képest, hogy moziüzemmódra is képes, az elkészült felvételek 640x480 képpontban 30 képkocka másodpercenkénti sebességgel készülhetnek. Az elkészült videók és fotók nem csak xD kártyán, hanem SD/SDHC kártyán is tárolásra kerülhetnek, mert a készülék mindkét típust fogadja. Ha memóriakártyával nem rendelkezünk, a 25 megabájt belső memóriát kell használnunk. A gép közel egy kilogrammot nyom a mérlegen (918 gramm), a tápellátásról lítiumion akkumulátor gondoskodik.

Frissített modellek

A Fujifilm az S100FS mellett frissített a hat hónapja bemutatott S8000fd modelljén és bemutatta a világ legkisebbjeként beharangozott S1000fd fényképezőgépet. A 18-szoros zoommal ellátott S8100fd az előd nyolc megapixeles érzékelője helyett tíz megapixeles változatot kapott, a sorozatfelvétel kiegészült pár extra üzemmóddal, az érzékenység pedig ISO 6400-ig állítható, igaz csak csökkentett felbontásban. Az S1000fd tizenkétszeres közelítésre képes, képstabilizátort azonban nem kapott az optikája.

Fuji FinePix S1000fd és S8100fd

Az S1000fd további jellemzői a tíz megapixeles képérzékelő, az arcfelismerő autofókusz, a makroüzemmódban kiválasztható két centiméteres legkisebb tárgytávolság, valamint a 2,7 hüvelykes fixen beépített kijelző. A februártól piacra kerülő S100FS 799, a márciustól elérhető S8100fd 399, az áprilisban érkező S1000fd pedig 249 dollárért vásárolható majd meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.