Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 24. 10:10

Időgép a Microsoft Office 2007 kezelőfelületéhez

Az Office 2007 egyik legellentmondásosabb újdonsága a kezelőfelület, amelyet teljesen átszabott a Microsoft. A cég szerint a ribbon sokkal hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé, de a legtöbb felhasználó inkább szidja mint dícséri az áttervezett menürendszert. Az Addintools olyan szoftvert tett elérhetővé , amellyel az Office 2007 menüjét visszaküldhetjük 2003-ba, lecserélhetjük a korábbi változatból megszokottra.

[HWSW] Az Office 2007 egyik legellentmondásosabb újdonsága a kezelőfelület, amelyet teljesen átszabott a Microsoft. A cég szerint a "ribbon" sokkal hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé, de a legtöbb felhasználó inkább szidja mint dícséri az áttervezett menürendszert. Az Addintools olyan szoftvert tett elérhetővé, amellyel az Office 2007 menüjét visszaküldhetjük 2003-ba, lecserélhetjük a korábbi változatból megszokottra.

A redmondiak szerint azért volt szükség a felhasználói interfész áttervezésére, mert az Office fejlődésével párhuzamosan egyre több képességet építettek be a szoftverbe, a menük és eszköztárak száma egyre csak nőtt, míg végül a felhasználók már nem voltak képesek átlátni azokat. A Microsofthoz beérkező visszajelzésekből kiderült, a szoftvercsomag képességeinek egy része egyszerűen rejtve maradt a felhasználók elől: jellemző volt, hogy sokan olyan képességek beépítését kérték a cégtől, amik már benne voltak a termékben, csak nem találták meg őket.

A Microsoft világszerte ezreken figyelte meg, hogyan használják az irodai szoftvercsomagot, az így gyűjtött tapasztalatokat is felhasználták az új interfész tervezésekor. Noha az új felület valóban jobban átlátható és könnyebben kezelhető, a radikális újítás egyben azt is jelenti, hogy a felhasználóknak lényegében újra meg kell tanulni kezelni a szoftvert. A Microsoft ezt maximálisan támogatja, és a weboldalán jelentős mennyiségű online tréning érhető el az Office 2007-hez, valamint egy olyan szolgáltatás is, amely megmutatja, hogy az Office gyakran használt parancsai az új kezelőfelületen hol érhetők el.

Microsoft Office 2007
Nem Photoshop: ez valóban az Office 2007

A cég állítja, az új felületen sokkal hatékonyabban lehet dolgozni, az átlagos Office-felhasználónak kevesebbet kell majd egerésznie és 60 százalékkal kevesebbszer kell kattintania az Office 2007-ben mint a korábbi verziókban. Azok számára, akik mégis foggal-körömmel ragaszkodnak a régi, megszokott menürendszerhez, az Addintools elérhetővé tette a Classic Menu for Office 2007 szoftverét, amelynek telepítése után az új irodai csomagban a régi menü köszön vissza. 30 dollárért az egész Office 2007-et vissza lehet küldeni az időben, de az egyes komponensek (Access, Excel, Outlook, PowerPoint, Word) menüjét egyenként is át lehet alakítani, darabonként 16 dollárért. A program 15 napos próbaváltozata ingyen elérhető a cég honlapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról