Szerző: Bizó Dániel

2008. január 17. 17:40

Olcsó blade rendszert dob piacra az Intel

Blade szerver platformot mutatott be az Intel, mely nyílt iparági specifikációknak megfelelő. A vállalat célja ezzel az, hogy a hagyományos formátumokhoz hasonlóan sztenderdizálja a blade kivitelű szerverek szegmensét is, melyet jelenleg a HP és az IBM dominál sajátfejlesztésű, zárt megoldásaikkal. A lépés elsősorban a kisebb szerverszállítók és rendszerintegrátorok számára kínál lehetőséget, hogy blade megoldásokkal jelenjenek meg a piacon.

[HWSW] Blade szerver platformot mutatott be az Intel, mely nyílt iparági specifikációknak megfelelő. A vállalat célja ezzel az, hogy a hagyományos formátumokhoz hasonlóan sztenderdizálja a blade kivitelű szerverek szegmensét is, melyet jelenleg a HP és az IBM dominál sajátfejlesztésű, zárt megoldásaikkal. A lépés elsősorban a kisebb szerverszállítók és rendszerintegrátorok számára kínál lehetőséget, hogy blade megoldásokkal jelenjenek meg a piacon.

Az Intel saját, egy-, két vagy négyutas szerverplatformjai mára gyakorlatilag teljesen közönségessé tették az inteles x86-os torony- és rackszerverek piacát, így gyakorlatilag bárki összeállíthat magának a meghatározó szerverszállítók gépeivel hardvertechnikailag közel egyenértékű konfigurációt a piacon hozzáférhető alkatrészekből -- a vállalatok ma már elsősorban nem ezen a szinten különböztetik meg magukat, és próbálnak hozzáadott értéket kínálni, sokkal inkább döntő a menedzselhetőség, megoldásszállítás, és technikai támogatás.

Ugyanerre az útra kívánja ráterelni a blade rendszereket is a chipgyártó óriás. A különböző szállítók (HP, IBM, Dell, Sun, Fujitsu Siemens) blade keretei és gépei ugyanis fizikailag inkompatibilisek egymással, ami azt eredményezi, hogy az ügyfél egy keretet csak adott gyártó szervereivel bővíthet tovább, ami erőteljesen tompítja a versenyt. Igaz, a többi szervernél a kizárólag saját gépeiket támogató menedzsment felületen keresztül igyekeznek a cégek riválisaikat nehéz helyzetbe hozni.

Az Intel Clear Bay platform egy 6U magas blade keretet alkalmaz, mely 6 darab kétutas, szintén közönséges elemekből felépülő blade szervert képes fogadni, akár négymagos Xeon processzorokkal, vagyis egy keret akár 48 processzormaggal is populálható, 192 gigabájt memória társaságában. A keret 14 darab 2,5 hüvelykes SAS merevlemezt, két tárolóvezérlő és egy menedzsment modult, valamint két gigabites Ethernet switchet képes támogatni. A menedzsment technológia virtuális tároló feltérképezést, integrált SAN-t is támogat többek között.

Az Intel célja az, hogy letörje a blade rendszerek magasabb bekerülési árát, így a Clear Bay kódnevű platformot kifejezetten olcsó megoldásként igyekszik a piacon pozicionálni. Az árazás egyelőre nem publikus, egyelőre Észak-Amerikában fut egy promóció viszonteladók számára, melyek mindössze 1000 dollárért hozzáférhetnek egy alapfelszereltségű kerethez, valamint egy barebone blade modulhoz. Egy viszonteladó oldalán A Modular Server System néven futó rendszerről tovább részletek az Intel oldalán itt olvashatóak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 03:54

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.