Szerző: Bányai György

2008. január 15. 10:06

Ultravékony BenQ fényképezőgép rejtett zoomoptikával

A BenQ legújabb, rejtett zoomos fényképezőgépe kevesebb mint 10 milliméter vastag, először a nyolc megapixeles gépek között.

[HWSW] A BenQ legújabb, rejtett zoomos fényképezőgépe kevesebb mint 10 milliméter vastag, először a nyolc megapixeles gépek között.

A BenQ nem a legnagyobb név a digitális fényképezőgépek piacán, de látszik, hogy a cég komolyan gondolja: elsőként jelentett be nyolc megapixeles fényképezőgépet 10 milliméter alatti vékonysággal, pár héttel azután, hogy a megjelent a DC X835 típusjelzésű, klasszikus építési módot követő 14,7 milliméteres, ám gépházból kiemelkedő optikával ellátott gépe. A DSC X800 9,8 milliméteres vékonysággal, és háromszoros zoommal ellátott rejtett optika segítségével érzékeli a külvilágot. A parányi gép a Minolta X-sorozatával és a Sony T-sorozatának gépeivel -- tükörrel és gépházon belül üzemelő optikájával -- kitaposott útját járja.

Az X800 három hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelzőjén engedi a fotótémát komponálni, amely akár 1 centiméterre is lehet a gép lencséjétől, mert a normál fókuszálási módot a gyártó a makro-mód mellett még egy szupermakro állással is kiegészítette. Az optika tulajdonságai a 38-114 milliméteres közelítési tartomány -- természetesen kisfilmes értékre átszámítva -- valamint az F3,5-F6,3 fényerő, amely még a rejtett optikakialakítást figyelembe véve is csak közepes értéknek számít.

BenQ DC X800

Az X800 nem csak arcfelismerő autofókusszal lett ellátva, hanem képes a személyek követésére is. Abban az esetben; ha valaki mozgolódik a kijelzőn, mozog vele együtt a beállított fókuszt jelző zöld négyzet is. Ezt kilenc személyből álló csoport esetén is képes megtenni. Az X800 automata kompaktgép, és mint ilyen, témaautomatikával is el lett látva, amely 29 különböző beállítást ad a felhasználó kezébe a fotózási körülményektől, illetve a fényviszonyoktól függően.

A fényképezőgép moziüzemmódja 640x480 képpont 30 képkockás felvételére képes MPEG4 kódolással. Az elkészült klipek, illetve fotók a szokásostól eltérően MicroSD kártyán kerülnek rögzítésre. A készülék komplett hordozható multimédialejátszó is, mert filmek mellett MP3 állományok lejátszására is alkalmas, amelyhez a fülhallgatót megtaláljuk a tartozékok között. A termék még az első negyedévben forgalomba kerül, áráról még nincsenek információk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról