Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 15. 14:00

Egy elemzőcég szerint az Open XML és az ODF csatája politikai és nem műszaki síkon zajlik

Az Open Document Format fájformátum terjedése mögötti legfőbb hajtóerő nem a műszaki vagy technológiai előnyökből fakad, hanem a Microsoft-ellenességből -- állítja a Burton Group jelentése . A jelentés nem a Microsoft megbízásából készült és nem is a redmondiak szponzorálták -- bár az egyik szerzője egy Open XML konferencia előadója lesz.

[HWSW] Az Open Document Format fájformátum terjedése mögötti legfőbb hajtóerő nem a műszaki vagy technológiai előnyökből fakad, hanem a Microsoft-ellenességből -- állítja a Burton Group jelentése. A jelentés nem a Microsoft megbízásából készült és nem is a redmondiak szponzorálták -- bár az egyik szerzője egy Open XML konferencia előadója lesz.

Az OOXML lesz a nyerő

A Burton Group azt állítja, az Office Open XML lesz a nyertese a formátumháborúnak, és bár az ODF is életben marad, kisebb lesz a piaci szerepe, ami több okra vezethető vissza. Az első és talán legfontosabb, hogy az Office Open XML-t úgy tervezték meg, hogy maradtéktalanul kompatibilis legyen a korábbi Office-formátumokkal, ami nem mondható el az ODF-ről, amelyet még csiszolni kellene ahhoz, hogy a régi dokumentumok problémamentesen konvertálhatóak legyenek.

Az elemzők úgy vélik, a Microsoft láthatóan komoly erőforrásokat állít az Office Open XML mögé, ami meg fogja hozni a gyümölcsét, az ODF támogatóinak nagy bánatára. Igaz, hogy az ODF mögött több támogató sorakozott fel, azonban a formátum sikere elsősorban az OpenOffice.org-tól függ, ami viszont még mindig erős Sun-befolyás alatt áll. Egyes vélekedések szerint az ODF-et támogató cégek nem feltétlenül a formátum sikerére hajtanak, hanem a Microsoft Office pozícióit akarják gyengítani, és ehhez használják fel az ODF-et.

Az OOXML kritikusai szerint a formátum túl bonyolult, a Burton Group szerint azonban ez csak ritkán okoz problémát, ugyanis a legtöbb esetben a képességeinek csak töredékét használják majd ki. "Az alkalmazásfejlesztők csak nagyon kis hányadának lesz szüksége arra, hogy kívülről-belülről ismerje az Open XML-t, ugyanúgy, ahogy csak kevesen ismerik töviről-hegyire a PostScriptet vagy a PDF-et" -- írja a Burton Group. Igaz, hogy az ODF letisztult és egyszerű, viszont csak egy részét fedi le azoknak a funkcióknak, amelyekre a vállalatok ma az irodai szoftvereket használják.

Sokan biztosra veszik, hogy az ODF ki fogja szorítani az OOXML-t azokon a területeken, ahol a költség a legfontosabb szempont, a Burton Group szerint azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a Microsoftnak hatalmas mozgástere van az árazásnál, jelentős kedvezményeket adhat annak érdekében, hogy a szervezetek az Office-nál és végső soron az Open XML-nél maradjanak. Főleg a közigazgatásban merült fel az utóbbi időben sokszor, hogy az ISO-szabványos ODF legyen a dokumentumcsere alapformátuma, azonban ha az OOXML is szabvánnyá emelkedik, az ODF ezen előnye egy pillanat alatt elvész.

Beszorítva

Marino Marcich, az ODF Alliance ügyvezetője szerint az Open XML továbbra is egyetlen szállítóhoz köthető, és azok a cégek, amelyek ezt választják, be lesznek szorítva a Microsoft-világba, ezzel szemben az ODF-et már több mint 40 alkalmazás támogatja, az online tárolt dokumentumok között pedig nyolcvanszoros az ODF fölénye az OOXML-lel szemben. A Burton Group szerint azonban az online szolgáltatások fejlesztői sem mehentek majd el szó nélkül az OOXML mellett és előbb-utóbb a webes alkalmazások is támogatni fogják azt az ODF mellett, a nem szerkeszthető dokumentumok terén pedig a PDF látszik befutónak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról