Szerző: Bányai György

2008. január 11. 13:41

Linuxot futtató mobiltelefonnyi UMPC kerülhet idén a boltokba

A kínai Tsinghua Tongfang LimePC M1 névre keresztelt parányi UMPC-je (vagy nevezhetjük MID-nek is) még idén a boltokba kerülhet. A LimePC M1 alkalmas WEB 2.0-ás alkalmazások futtatására is, így segítségével bárhol, könnyedén élhetjük majd életünk digitális részét.

[HWSW] A kínai Tsinghua Tongfang LimePC M1 névre keresztelt parányi UMPC-je (vagy nevezhetjük MID-nek is) még idén a boltokba kerülhet. A LimePC M1 alkalmas WEB 2.0-ás alkalmazások futtatására is, így segítségével bárhol, könnyedén élhetjük majd életünk digitális részét.

A LimePC lelkét a gyártó ''Motherboard-on-Chip'' szavakkal írja le, tehát olyan lapkára kell gondolnunk, amely a grafikus- és hang alrendszereket, a processzort, valamint a további részegységek kapcsolatáért felelős egyéb képességeket egyetlen közös tokozásba zárja, így gyakorlatilag egyetlen chipben valósul meg a komplett alaplap. Ilyen a gépben alkalmazott Freescale MPC5121e mobileGT processzor.

Az e300 processzormag köré épített, 90 nanométeres gyártástechnológiával előállított komplex lapka, az MPC5121e 400 megahertzes frekvenciáig skálázható, így abban biztosak lehetünk -- bár az adat a LimePC esetében még nem kimondott -- hogy ennél magasabb órajelen az itt sem fog üzemelni. A processzorgyártó az UMPC kategória mellett telematikus rendszerek pilléreként éppúgy ajánlja termékét, mint autók hátsó üléséhez tervezett szórakoztató berendezések, vagy távfelügyeleti-, illetve biztonsági rendszerek motorjaként.

A LimePC M1 további ismertetőjegyei a 10/100-as LAN csatlakozó, a maximum 16 gigabájtnyi flashmemóriás háttértár, a 802.11 b/g vezeték nélküli hálózati csatoló, a Bluetooth 2.0 rádió, valamint a 110 x 58 x 15,9 milliméteres befoglaló méretek és a 130 grammos tömeg. A tápellátásért legalább négy órányi időtartamig lítium-polimer akkumulátor felel majd.

LimePC

A LimePC fejlesztése során a WEB 2.0 alkalmazások megfelelő sebességű és kényelmet nyújtó kiszolgálását tartják a fejlesztők az elsődlegesen elérendő célnak, amelynek a Debian Linux egy speciális változata az alapja, egy teljes képernyős HTML-megjelenítési környezetként. Ebbe a keretbe már bekerült a LimeSUITE, amely hasznos alkalmazások (mint például webböngésző, szövegszerkesztő) gyűjteménye és szinte elválaszthatatlan az operációs rendszertől.

A Tsinghua Tongfang a CES-en működő példányt is kiállított a gépből, illetve több különböző változatot is készít majd belőle. A LimePC az év közepétől lesz Kínában kapható, de év végéig az Egyesült államokba is eljuthat belőle az első szállítmány, ahol várhatóan 300 dollár alatti összeg kerül a polcokon a kisgéphez tartozó adatlapra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról