:

Szerző: Ady Krisztián

2008. január 9. 12:55

A 3M már szállítja mini projektorát, jöhetnek a kivetítős mobiltelefonok

Miközben a Microvision lézeres projektora még csak prototípusként létezik, a konkurencia jóval előrrébb jár, a 3M mobiltelefonokba, hordozható készülékekbe szánt projektorát már elérhetik a készülékgyártók. A LED-es LCoS megjelenítőmotorú berendezés alig nagyobb egy bluetooth-os headsetnél.

[HWSW] Miközben a Microvision lézeres projektora még csak prototípusként létezik, a konkurencia jóval előrrébb jár, a 3M mobiltelefonokba, hordozható készülékekbe szánt projektorát már elérhetik a készülékgyártók. A LED-es LCoS megjelenítőmotorú berendezés alig nagyobb egy bluetooth-os headsetnél.

Az alig fél hüvelyknyi, körülbelül 11 mm vékony projektor 640 x 480 pixeles, VGA-felbontású képek vetítésére alkalmas akár 40 hüvelykes (~1 méteres) képátlóval. A lézeres vetítővel szemben ez a megjelenítő speciális, LED-es LCD-panelből és a 3M saját fejlesztésű optikai technológiájából áll össze. A 3M reményei szerint nem az év végén, vagy jövőre, hanem akár már ez év elején bemutatkozhatnak azok a hordozható készülékek, melyek beépített projektorral rendelkeznek.

3M projektor
3M projektor
A projektor lelke egy mikroméretű kijelző, ilyet gyárt például a Displaytech is, mely tavaly novemberben mutatta be FLCoS kijelzőjét -- akár még az is előfordulhat, hogy ez a mindössze 11,5 mm magas, kevesebb mint 100 mW-ot fogyasztő, LED-es fényforrású kijelző található a 3M mini projektorában is. A kijelzőket VGA (640 x 480), illetve SVGA (800 x 600) felbontásokkal szállítja a Displaytech.

A 3M és a Microvision mellett hasonló megoldásokon dolgozik a Texas Instruments és a Motorola is. Utóbbi a Microvision-nel közösen fejleszt, a TI pedig egy saját, DLP-mikrotükrös rendszert minimalizálna olyan szintűre, hogy az akár mobilkészülékekbe is beépíthető legyen. A DLP-s megjelenítő előnye a nagyobb felbontás lenne.

Ezekre pedig szükség is lesz, hiszen egyre több hordozható eszköz okosodik olyan mértékben, hogy képes akár HD-minőségű videoanyagok lejátszására is, de egyik-másik mobiltelefon (például a Nokia N95) is közel kamkorder minőségű felvételeket képes készíteni. Ezek azonban nem élvezhetők igazán a készülékek kisméretű, legjobb esetben is körülbelül 3 hüvelykes kijelzőjén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.