Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 8. 11:52

Multimédiára kihegyezett Motorola mobilok a CES-en

Különleges mobilokat mutatott be a Consumer Electronics Shown a Motorola. A vállalatnak össze kell szednie magát, mivel pocsék évet zárt és elvesztette a gyártói rangsor második helyét a Samsunggal szemben, piaci szakértők szerint a vállalatnak széles portfolióra, mindenféle igény lefedésére van szüksége, hogy a cég teljesítménye ne függjön egyetlen sikermodelltől, mint a RAZR V3.

[HWSW] Különleges mobilokat mutatott be a Consumer Electronics Shown a Motorola. A vállalatnak össze kell szednie magát, mivel pocsék évet zárt és elvesztette a gyártói rangsor második helyét a Samsunggal szemben, piaci szakértők szerint a vállalatnak széles portfolióra, mindenféle igény lefedésére van szüksége, hogy a cég teljesítménye ne függjön egyetlen sikermodelltől, mint a RAZR V3.

A ROKR E8 egyszerre telefon és zenelejátszó, a két üzemmód közötti váltást a kezelőfelületen bekövetkező változások is jelzik. Az E8 billentyűzetén a gombok ugyanis attól függően változtatják a funkciójukat, hogy éppen mire használjuk a telefont: beszélgetésre, zenelejátszásra, esetleg fotózásra. Ezt a megoldást a Motorola más telefonjainál is beveti majd a jövőben. Az E8-ba 2 gigabájt memóriát építettek, ami többszáz dal tárolására elegendő, de MicroSD kártyákkal a kapacitás tovább bővíthető. A ROKR E8-ban egy 2 megapixeles kamera is helyet kapott, ami ma már inkább középszerűnek számít a mezőnyben, főleg ha tudjuk, hogy még autofókusz-funkcióval sem látták el.

Motorola ROKR E8 Motorola ROKR E8

A vállalat másik figyelemre méltó újdonsága a RIZR Z10, amely egy multimédiára kihegyezett okostelefon. A HSDPA-kapcsolatra is képes készülékbe egy 3,2 megapixeles, autofókuszos, 8x digitális közelítésre képes kamera került, ami másodpercenként 30 képkocka sebességgel képes 320x240 pixeles videót felvenni. Ezeket a videókat már a Symbian operációs rendszert és UIQ3.2 felületet futtató telefonon is megvághatjuk, effektezhetjük, keverhetünk alájuk zenét vagy hangot, ehhez segítséget nyújt a viszonylag nagy méretű, 2,2 hüvelykes kijelző. A telefon akár 32 gigabájtos MicroSD kártyákat is fogad, így kis túlzással hordozható filmstúdióvá válhat.

Motorola RIZR Z10

A Motorola elsősorban a fiatalokat célozza meg ezzel a telefonnal, azt a generációt, aki szereti megörökíteni a legfontosabb élményeit, vagy akár a váratlan eseményeket, és azokról hírt adni például a blogjában, vagy a YouTube-hoz hasonló videomegosztók segítségével. Elemzők szerint az első negyedév során boltokba kerülő Z10 megfelelően vonzó áron nagyon nagy siker lehet a piacon.

A Motorola emellett bejelentette az ázsiai SoundBuzz megvásárlását, amely csengőhangokat és zeneszámokat kínál letöltésre. A cél az, hogy a vállalat megvesse a lábát a mobilos tartalomszolgáltatás ázsiai piacán és a kínai MotoMusic portált kiterjessze Indiára, Délkelet-Ázsiára és Ausztráliára. A Motorola nem titkot célja, hogy a zenelejátszásra optimalizált mobiljaival és hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal közvetlenül a hordozható MP3-lejátszókkal versenyezzen. "A következő 12-18 hónapban megmutatjuk, hogy a zenemobiljaink jobb MP3-lejátszók, mint maguk az MP3-lejátszók" -- mondta Jeremy Dale marketing-vezető.

Stu Reed, a Motorola mobiltelefonokért felelős részlegének vezetője a bemutató alkalmával elmondta, a ROKR E8 és a RIZR Z10 csupán az első tagjai a vállalat idei nagyszabású termékoffenzívájának. A piaci pozíciók visszaszerzése érdekében a Motorola idén számos új készüléket mutat be annak érdekében, hogy ne forduhasson elő mégegyszer a RAZR-hatás: a pengemobil sikere az egekbe repítette a vállalatot, azonban ezt követően nem volt olyan készülék a cég tarsolyában, amellyel megőrizhette volna lendületét, így a V3 népszerűségének végeztével a Motorola eladásai a mélybe zuhantak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról