Szerző: Bányai György

2008. január 7. 12:08

Új tükörreflexes fényképezőgépet mutatott be a Sony

A CES-en a Sony standján ma már látható a gyártó új tükörreflexes digitális fényképezőgépe, a DSLR-A200. Az új modell érdekes módon a legutóbb bejelentett tükrös géptől eltérően újra CCD képérzékelőt használ.

[HWSW] A CES-en a Sony standján ma már látható a gyártó új tükörreflexes digitális fényképezőgépe, a DSLR-A200. Az új modell érdekes módon a legutóbb bejelentett tükrös géptől eltérően újra CCD képérzékelőt használ.

A CES megnyitotta kapuit, ahol számtalan újdonsággal találkozhat a látogató. Ezek közül a tükrös gépek szegmensében a belépőszintre pozicionált, szenzorportalanítóval is felszerelt DSLR-A200 került a Sony standján a középpontba, amely a gyártó első DSLR gépét, a DSLR-A100 modellt váltja. A készülék az elődhöz hasonlóan 10 megapixeles képérzékelőt kapott, és ahogy a 2005 júniusában bemutatott A100, ez is CCD típusú. A tavaly szeptemberben megjelent DSLR-A700 már a zajszegényebb CMOS képérzékelő lapkát alkalmazta, a Sony valószínűleg azért maradt a CCD mellett, hogy a belépő szintű A200 és a felsőbb kategóriás A700 élesebben elváljanak egymástól a képminőség terén.

Az A200 szenzoreltoláson alapuló rázkódásvédelemmel (az optikai rázódásvédelem extra költségeit nem kell külön, minden egyes objektív esetén megfizetni) teszi lehetővé a kedvezőtlen fényviszonyok közepette is az elmosódásmentes képek készítését, amelyek sorozatfelvételi üzemmódban másodpercenként 3 képkocka sebességgel követhetik egymást. Ez a sebesség a mechanikus alkatrészeken túl a BIONZ képfeldolgozó áramkörnek is köszönhető. A hátoldal kijelzője 2,7 hüvelykes, és 230 ezer képpontból állítja elő a rajta megjelenő képet, amely a visszajátszott fotókon túl a komplett menürendszert is jelenti, mert a gépvázon nincs második LCD kijelző.

Sony Alpha DSLR-A200

Az áramellátásról gondoskodó akkumulátor a gyártó állítása szerint 750 kép elkészültét teszi lehetővé, amelyek Compact Flash kártyákon kerülnek tárolásra (MemoryStick Duo kártya csak adapterrel használható). Az elődjénél könnyebb, kezesebb és egyben gyorsabb DSLR-A200 Minolta bajonettes objektíveket fogad (Sony Alpha és Minolta optikákon kívül Sigma és Carl Zeiss is elérhető a teljesség igénye nélkül) és kétféle kitben kerül piacra februártól. A kisebbikben a gépváz mellett egy 18-70 milliméteres objektív kap helyet és 700 dollárért, a nagyobbik kit -- amely ezt egy 75-300 milliméteres teleobjektívvel toldja meg -- 900 dollárért lesz megvásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról