Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Március 31-ig early bird áron jelentkezhetsz 10 alkalmas, 30 órás online Angular és DevOps képzéseinkre!

Érkezik a Google és az Ubuntu házasságából született gOS új verziója

Bodnár Ádám, 2008. január 04. 12:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Alig két hónapja érkezett meg az Ubuntu Linux és a Google webes alkalmazások házasításából született Good OS, a jövő heti Consumer Electronics Shown máris bemutatják a 2.0 verziót, amelynek fejlesztési kódneve Rocket.

[HWSW] Alig két hónapja érkezett meg az Ubuntu Linux és a Google webes alkalmazások házasításából született Good OS, a jövő heti Consumer Electronics Shown máris bemutatják a 2.0 verziót, amelynek fejlesztési kódneve Rocket.

A gOS 1.0 meglepően nagy népszerűségre tett szert, miután az Egyesült Államok nagyáruházaiban kapható ultraolcsó PC-k némelyike ezt futtatta. Az igen egyszerű, átlátható kezelőfelületre épülő Linux-disztribúció legfontosabb tulajdonsága, hogy a Google webes alkalmazásaira épít, bár néhány előre telepített szoftvert (pl. OpenOffice, Firefox, Skype, Thunderbird, Pidgin) is tartalmaz. A gOS elsősorban akkor jöhet kapóra, ha egy végletesen egyszerű, ingyenes operációs rendszert keresünk például egy régebbi gép számára, amivel az tökéletesen működő webes munkahellyé varázsolható.

A gOS 1.0-hoz hasonlóan a 2.0 is az Ubuntu Linux 7.10-re épül, azonban a KDE vagy Gnome helyett a sokkal helytakarékosabb E17 kezelőfelületet tartalmazza. Felépítéséből adódóan a gOS használatához élő internetkapcsolat szükséges, ami azonban gyakran nem áll rendelkezésre -- gondoljunk csak az utazásra. Ezért a gOS 2.0-nak már része lesz a Google Gears, amelynek segítségével a webalkalmazásokat akkor is igénybe vehetjük, ha épp nem lógunk a neten -- a szinkronizáció az első csatlakozáskor megtörténik.

gOS

A különbségek persze nem merülnek ki ennyiben, a gOS 2.0 az elődjénél több alkalmazást is tartalmaz, többek között egy böngészőben futó webkamera-szoftvert, amelyet kimondottan a gOS-hez fejlesztettek. Az újdonságok közé tartozik még a Google Reader, Talk és Finance integráció, valamint a Box.net révén az online adattárolás. A szuperolcsó számítógépeiről ismert Everex a január 7-i premierrel egyidőben megkezdi a gOS 2.0-val telepített PC-i forgalmazását az USA legnagyobb kiskereskedelmi áruházláncában, a Wal-Martban, de az operációs rendszert bárki ingyen letöltheti és kipróbálhatja.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április közepén 10 alkalmas, 30 órás online képzésekkel jelentkezünk, Modern front-end fejlesztés Angular alapokon és DevOps alapok: stabil szoftverfejlesztés és üzemeltetés a felhőben címmel.