Szerző: Bányai György

2008. január 2. 16:48

Érdekes kivitelű UMPC új egérhelyettesítő technológiával

A tajvani E-Lead Electronic a Consumer Electronics Shown mutatja majd be Noahpad minigépét, amely Linux és Windows futtatására egyaránt alkalmas, továbbá merész megoldással képes kiváltani az egér használatát.

[HWSW] A tajvani E-Lead Electronic a Consumer Electronics Shown mutatja majd be Noahpad minigépét, amely Linux és Windows futtatására egyaránt alkalmas, továbbá merész megoldással képes kiváltani az egér használatát.

A Noahpadon alapesetben Ubuntu Linux 7.10 fut majd, de Windows XP is telepíthető lesz rá, mert az ehhez szükséges hardverfeltételek adottak: 1 gigahertzes VIA C7 (CX700) processzor, 512 megabájt DDR2 memória, valamint 30 gigabájt adat elnyelésére alkalmas 1,8 hüvelykes merevlemez dolgozik a 780 grammos készülékházban. A gépbe épített parányi kijelző 7 hüvelykes és LED-es háttérvilágítással lett felszerelve. A kapcsolatok vezetékes 10/100 LAN, valamint 802.11 b/g vezeték nélküli hálózatokon egyaránt kiépíthetők.

A kijelző felett egy 300 ezer képpont rögzítésére alkalmas alapszintű webkamera is megtalálható, emellé csatlakozik a beépített mikrofon és a szerény teljesítményű sztereo hangkeltő. A Noahpad áramellátásáról a 3900 mAh teljesítményű beépített akkumulátor gondoskodik, amely kiegészíthető egy 10000 mAh kapacitású külső egységgel is.

E-Lead Electronic Noahpad
E-Lead Electronic Noahpad

A mini számítógép legérdekesebb jellemzője az adatbevitelt érinti: A kijelző felhajtása után az továbbhajtható a gépház aljára, így használat közben a két részre osztott billentyűzet alulra kerül, mely érintésérzékeny és így "vakon" vezérelhető velük az egérmutató, éppúgy, mint két nagyméretű tapipaddal. A piacra kerülés időpontjáról, valamint az árról még nem derültek ki részletek, a CES rendezvényen azonban nagy valószínűséggel fognak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról