Szerző: Bányai György

2007. december 17. 13:35

Az Intel miniatűr SSD-meghajtókkal száll ringbe

Az Intel jövő év januárban jelenti be a legkisebbként hirdetett SSD meghajtóit. A Z-P140 típusjelzéssel ellátott egységek tárkapacitásban egymástól eltérő változatokban válnak majd elérhetővé, akár a Menlow platform részeként is.

[HWSW] Az Intel jövő év januárban jelenti be a legkisebbként hirdetett SSD meghajtóit. A Z-P140 típusjelzéssel ellátott egységek tárkapacitásban egymástól eltérő változatokban válnak majd elérhetővé, akár a Menlow platform részeként is.

A Z-P140-ről az Intel az iparág legkisebb flash alapú tárolójaként ejtett pár szót, még a CES megrendezése előtt. A tárolók 2, 4, illetve 8 gigabájt adat elnyelésére lesznek majd képesek, de akár kontrollerként is üzemelhetnek mert teljes az egységek NAND-flash kompatibilitása, így egy arra alkalmas további flash tárolóval a tárterület akár 16 gigabájtig is kiterjeszthető. A fizikai méretek és a tömeg ismertetésekor 12x18x8 milliméterről valamint 0,6 grammról számolt be a gyártó.

Intel SSD

Az Intel szerint ezek az új típusú meghajtók UMPC-kben, egyéb mobil navigációs készülékekben, internet-táblákban mutatkozhatnak be a Consumer Electronic Show rendezvényen az ASUS, a BenQ, a Clarion, a Lenovo, illetve több, eddig nem nevesített gyártó kínálatában akár a Menlow platformot használó termékeik opcionálisan rendelhető kiegészítő moduljaként is. Don Larson, az Intel termékcsoport-igazgatója elmondta, hogy az első Menlow-alapú, e meghajtókat alkalmazó termékek akár 2008. első felében piacra kerülhetnek már.

Az IDF-en elhangzottak alapján a Menlow egy 45 nanométeres csíkszélességre tervezett processzor köré épül majd. A Silverthorne kódnévre hallgató chipről a vállalat csak annyit árult el, hogy 64 bites felépítése ellenére rendkívül apró lesz, ami az ultraalacsony fogyasztás mellett szinte filléres termelési költséget tesz lehetővé. A Silverthorne chipsetje, a Poulsbo egyetlen magas integráltságú chipből épül fel, és DDR2 memóriát hajt meg. Az Intel jelenlegi ultramobil platformja, a McCaslin gyakorlatilag csak egy "elavult", alacsony fogyasztású Centrino-platform (Sonoma).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról