Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 14. 10:26

Letölthető a Microsoft hypervisorának bétaváltozata

A Microsoft a vártnál korábban kiadta a Hyper-V virtualizációs köztesrétegének bétaváltozatát. Az eredeti tervek szerint a Hyper-V bétájának a Windows Server 2008 végleges verziójával együtt, 2008 első negyedévében kellett volna megjelennie, de már itt van, bárki számára letölthető és kipróbálható.

[HWSW] A Microsoft a vártnál korábban kiadta a Hyper-V virtualizációs köztesrétegének bétaváltozatát. Az eredeti tervek szerint a Hyper-V bétájának a Windows Server 2008 végleges verziójával együtt, 2008 első negyedévében kellett volna megjelennie, de már itt van, bárki számára letölthető és kipróbálható.

A most kiadott bétában már olyan funkciók is elérhetők, amelyek a szeptemberi technológiai előzetesből még kimaradtak, többek között a quick migration, a high availability, a Server Core szerepkör, valamint a Server Manager integráció A Hyper-V legfeljebb 16 processormagot és 2 terabájt memóriát támogat, a futtatható virtuális gépek (vendégek) száma nincs korlátozva, azoknak csak a rendelkezésre álló erőforrások szabnak határt. A Windows Server 2008 vendégként való futtatását a licencszerződés azonban korlátozza, a Standard változat csak egy, az Enterprise négy, a Datacenter viszont már korlátlan számú példányban futtatható. Virtuális gépként Windowst és Linuxot támogat a Hyper-V egyelőre, de valószínűleg a Solarisról szóló megállapodás is megszületik majd, így a Sun oprációs rendszerét is támogatni fogja.

"A Hyper-V publikus bétájának megjelenésével immár bárki kipróbálhatja, hogy mire képes egy valóban hypervisor-alapú szervervirtualizációs megoldás" -- mondta el lapunk érdeklődésére Újvári Krisztián, a Windows Serverért és a System Centerért felelős termékmenedzser. "Magyarországon is egyre nagyobb igényt látunk a virtualizációs megoldásokra, ami leginkább a szerverkonszolidációs projektek számának növekedésével magyarázható. aga a virtualizáció egyébként nem újdonság a Microsoftnál, lévén a Virtual Server 2005 és a Virtual PC is már évek óta elérhető, valamint a Microsoft prezentáció és alkalmazásvirtualizáció kapcsán is nyújt megoldásokat, gondoljunk csak a Softgridre, vagy a Terminal Servicesre."

A Microsoft ígérete szerint a végleges Hyper-V legfeljebb 6 hónappal a Windows Server 2008 megjelenése után érkezik az operációs rendszer egyik szerepköreként, amelyet a vásárlók tetszőlegesen ki- és bekapcsolhatnak, attól függően, hogy szükségük van-e rá. A hypervisort tartalmazó Windows-változatok 28 dollárral lesznek drágábbak a virtualizációs köztesréteget nélkülöző kiadásoknál.

A Hyper-V szervergyártók, rendszerintegrátorok számára önállóan is elérhető lesz Hyper-V Server néven, mindössze 28 dollárért. A legnagyobb szervergyártók mindegyike felsorakozott a Hyper-V mellé, és megjelenésekor várhatóan kínál majd olyan gépeket, amelyekre előre telepítésre kerül a hypervisor. Éppen ez az oka annak, hogy a Microsoft kínál majd Hyper-V nélküli Windowst, a vevők bizonyára nem akarják kétszer megfizetni a termék árát, ami csak 28 dollár ugyan, de több száz vagy több ezer szervert vásárló nagyvállalatoknál már jelentős összegről van szó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról