:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 6. 10:16

Finisben a Vista SP1 és a Windows Server 2008 fejlesztése

Megérkezett a Windows Server 2008 és a Windows Vista SP1 legújabb előzetese, a Windows Server 2008 RC1 már letölthető a vállalat weboldaláról , a Vista Service Pack 1 RC1 egyelőre csak a Microsoft Connect felhasználók számára érhető el, de a hírek szerint jövő héttől bárki kipróbálhatja.

[HWSW] Megérkezett a Windows Server 2008 és a Windows Vista SP1 legújabb előzetese, a Windows Server 2008 RC1 már letölthető a vállalat weboldaláról, a Vista Service Pack 1 RC1 egyelőre csak a Microsoft Connect felhasználók számára érhető el, de a hírek szerint jövő héttől bárki kipróbálhatja.

Utolsó simítások

A Windows Server 2008-ból szeptemberben jelent meg az RC0 változat, ezt követi most az RC1, amely minden bizonnyal az utolsó tesztverzió a végleges változat megjelenése előtt. A termék hivatalos bejelentése 2008. február 27-én esedékes, azonban hogy a szoftver mikor kerül gyártható állapotba, azt egyelőre nem tudni, a Microsoft hivatalosan 2008 első negyedévét jelölte meg a piacra kerülés időpontjául. A vállalattól származó adatok szerint a Windows Server 2008 előzetes változatait már több mint 1,8 millióan töltötték le az internetről.

A Windows Server 2008 összesen nyolc különféle változatban kerül majd piacra. A Standard (5 klienses licenccel 999 dollár), Enterpise (25 klienssel 3999 dollár) és Datacenter (processzoronként 2999 dollár) verziók megvásárolhatók lesznek Hyper-V technológiával, vagy anélkül, utóbbi esetben az ár 28 dollárral alacsonyabb. Emellett kapható lesz egy szuperolcsó Web Server változat (469 dollár), illetve az Itanium-alapú rendszerekre szabott szoftver (processzoronként 2999 dollár), amely legfeljebb 64 processzormagot támogat. A Windows Server 2008 for Itanium-based Systems csomagot leszámítva az összes változat elérhető lesz 32 és 64 bites kivitelben is.

A Windows Server 2008-at az SQL Server 2008-cal és a Visual Studio 2008-cal együtt jelenti be a Microsoft. Előbbi azonban csak a tavasz végén, nyár elején jelenik meg várhatóan, a most kiadott előzetes (CTP) a Microsoft szerint már majdnem minden képességet tartalmaz, amelyet a végleges verziónak tudnia kell. A "mesterhármas" harmadik komponense, a Visual Studio 2008 végleges változata már elkészült.

Vista SP1 jövőre, Office 2007 SP1 a jövő héten

A vadonatúj asztali operációs rendszer, a Vista első szervizcsomagja a tervek szerint a Windows Server 2008-cal nagyjából egyszerre érkezik, vagyis 2008 elején számíthatunk az érkezésére. Az SP1-ben főképp hibajavítások és a teljesítményt fokozni hivatott finomítások kapnak majd helyet -- utóbbiakkal kapcsolatban azonban szkeptikusak a tesztelők, az eddigi összehasonlítások ugyanis azt mutatják, a Vista semmivel sem gyorsult az SP1 telepítése után. A Microsoft szerint viszont az SP1 még nem végleges állapotú, így korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a teljesítményével kapcsolatban.

A javítócsomagban azért érkezik néhány új funkció, a BitLocker például már képes több meghajtót is titkosítani, nem csak a rendszerlemezt, illetve változások történtek az asztali keresőben a Google kérésének megfelelően. A kalózok dolgát viszont megnehezíti a Vista SP1, a szervizcsomagban ugyanis olyan kódok kaptak helyet, amelyek kivédik a legnépszerűbb aktivációs trükköket. Jó hír a felhasználóknak, hogy a Microsoft ígérete szerint a végleges SP1 sokkal kisebb lesz mint az előzetes változatok, így a letöltése is gyorsabb és a telepítéséhez sem kell majd akkora szabad lemezterület.

A Vistával egyszerre debütált Office 2007 is hamarosan javításra kerül, az irodai csomaghoz december 11-én érkezik az első szervizcsomag, amelyet eleinte csak "kézzel" lehet letölteni, automatikus frissítésen keresztül még nem települ. Egyelőre nem tudni, az Office 2007 SP1 pontosan milyen javításokat vagy változtatásokat tartalmaz, a Microsoft ugyanis szinte semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra erről. Az ígéret szerint a technikai részleteket december 11-én teszik közzé, mint ahogy azt is, hogy a csomag mikor kerül be az automatikusan letöltődő frissítések közé.

Azon cégek számára, amelyek már Vistát használnak, de még nem akarnak áttérni az SP1-es változata, a Microsoft elérhetővé tesz majd olyan segédprogramokat, amelyekkel blokkolható az SP1 telepítése a Windows Update szolgáltatáson keresztül. Hogy az Office SP1-hez lesz-e ilyen, egyelőre nem tudni, de minden valószínűség szerint lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.