Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 03. 15:33:18

.NET-támogatás kerül a Microsoft Silverlight következő verziójába

A Microsoft új részleteket hozott nyilvánosságra a Silverlight multimédiás platorm jövőjével kapcsolatban. A legfontosabb hír, hogy a Silverlight 2.0 tartalmazni fogja a .NET keretrendszer platformfüggetlen változatát, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők a Visual Studióval, illetve egyéb Microsoft fejlesztőeszközökkel olyan alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyeket aztán bármilyen böngészőben meg lehet jeleníteni.

[HWSW] A Microsoft új részleteket hozott nyilvánosságra a Silverlight multimédiás platorm jövőjével kapcsolatban. A legfontosabb hír, hogy a Silverlight 2.0 tartalmazni fogja a .NET keretrendszer platformfüggetlen változatát, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők a Visual Studióval, illetve egyéb Microsoft fejlesztőeszközökkel olyan alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyeket aztán bármilyen böngészőben meg lehet jeleníteni.

A Visual Studio 2008-hoz természetesen ezzel párhuzamosan érkeznek olyan bővítések, amelyek lehetővé teszik Silverlight-alkalmazások fejlesztését bármelyik .NET-nyelven. Annak érdekében, hogy lényegében bárki fejleszthessen Silverlight alkalmazásokat, a szükséges kiegészítések nem csak a Visual Studio 2008 Standard és Professional változatokhoz lesznek elérhetőek, hanem az ingyenes Express kivitelhez is. A .NET-kompatibilitás mellett a Silverlight 2.0 támogatni fogja még az RSS, REST, POX és WS protokollokat is.

A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere kódnéven ismert Silverlight a redmondiak válasza az Adobe Flash Playerre. A Silverlight többféle böngészővel (IE, Firefox, Safari) kompatibilis, webalkalmazások, grafikák, animációk megjelenítésére alkalmas interaktív eszköz. A redmondiak eredeti tervei szerint a szeptemberben kiadott Silverlight 1.0-t követő változat az 1.1 verziószámot viselte volna, azonban időközben annyi új képesség beépítéséről határoztak, hogy indokolttá vált egy teljes verzióváltás.

A Silverlight 2.0 első bétája valamikor 2008 első negyedévében esedékes, a végleges verzió megjelenéséről egyelőre nem került napvilágra hivatalos információ. A béta mindazonáltal úgynevezett Go-Live licenc alatt kerül kiadásra, ami azt jelenti, hogy élesben is használható már.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 26. 05:44

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.