Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 3. 11:10

Kipróbáltuk: Apple iPod touch

Az Apple iPod touch biztosan ott van az általam látott legcoolabb kütyük között, és ezt a véleményt minden ismerősöm osztotta, aki megnézte, megérintette, kipróbálta. A készülék egyébként is rendkívül feltűnő, ha elővettem például a metrón, hogy a következő számra ugorjak, a körülöttem állók mindig kíváncsian nyújtogatták a nyakukat, vajon mi is lehet nálam. Az első benyomás az iPod touch esetében lenyűgöző, ha valaki meglátja, biztos alig tud majd ellenállni a kísértésnek, hogy egyből vegyen egyet. Mi csak kölcsönbe kaptuk.

[HWSW] Az Apple iPod touch biztosan ott van az általam látott legcoolabb kütyük között, és ezt a véleményt minden ismerősöm osztotta, aki megnézte, megérintette, kipróbálta. A készülék egyébként is rendkívül feltűnő, ha elővettem például a metrón, hogy a következő számra ugorjak, a körülöttem állók mindig kíváncsian nyújtogatták a nyakukat, vajon mi is lehet nálam. Az első benyomás az iPod touch esetében lenyűgöző, ha valaki meglátja, biztos alig tud majd ellenállni a kísértésnek, hogy egyből vegyen egyet. Mi csak kölcsönbe kaptuk.

Prémium minőség

A lejátszóhoz a csomagban a szokásos fehér fülhallgató mellett csak egy USB-kábelt ad az Apple. Továbbra sem értem, a fekete iPodokhoz miért fehér fülhallgató jár, de szerencsére a touchon szabványos 3,5 mm-es csatlakozó található, így a készülék bármilyen fülessel elboldogul -- nem úgy, mint a speciális csatlakozóval felszerelt iPhone. A csomag része még egy törlőkendő, amivel a kijelzőt lehet tisztán tartani. Szerencsére az ujjnyomok csak kikapcsolt állapotban látszanak, a bekapcsolt iPod touch képernyőjén már nem.

Apple iPod touch

Kézbe véve a szupervékony lejátszót a minőségérzet kiváló, nyoma sincs lötyögésnek, nyöszörgésnek, az anyagválasztás is példás, ennyiért ez a legkevesebb. Az Apple termékeit focipálya méretű csarnokokban éhbérért gyártó, munkásszállón nyomorgó kínai nők remek munkát végeztek. A hátlap a szokásos fém, ami elég könnyen karcolódik, a kijelzőről ez szerencsére nem mondható el, legalábbis egyelőre semmi nyoma a neten ilyen híreknek. Persze nem árt, ha vigyázunk rá, én mindenesetre vigyáztam, mert az iPodot csak kölcsön kaptuk.

Az iPod felszínét a hatalmas, 3,5 hüvelykes átlójú éritőkijelző uralja, alatta mindössze egy gomb található, amivel be lehet kapcsolni a készüléket, illetve ezzel léphetünk a főmenübe. Egy második gomb is van a touch felső élén, ezzel lehet kikapcsolni a kijelzőt, ami "hold" funkcióként is működik. A 480x320 pixel megjelenítésére alkalmas képernyő egész egyszerűen szenzációs minőségű, a színek teltek, a nagy felbontásnak köszönhetően sem a képek, sem a szöveg megjelenítése nem darabos. A beépített fotóböngésző így végre értelmet nyer, ezen a kijelzőn tényleg jó minőségben mutathatjuk meg az ismerősöknek a kedvenc képeinket. A videók is remek minőségben jelennek meg, bár egész estés filmeket azért alighanem fárasztó lenne nézni a touchon.

Apple iPod touch

Nem csak zenelejátszó, webterminál is

A touch kezelése az érintőképernyőnek köszönhetően egyszerű és teljesen egyértelmű, a menüben való mozgás, a lejátszás, a böngészés, minden magától értetődik. A touch érdekessége, hogy érzékeli, milyen irányban tartjuk a készüléket, amivel újabb funkciókat hívhatunk elő. A zenelejátszó függőleges irányban például a szokásos listákat jeleníti meg, az iPodot elforgatva azonban az albumok borítói alapján választhatjuk ki, mit szeretnénk hallgatni. A különféle alkalmazások különbözőképp reagálnak a forgatásra, a képnézegető például alkalmazkodik hozzá, a filmlejátszó viszont már nem. Érdemes próbálgatni.

Az iPod touch nem csak egyszerű zene- és filmlejátszó, beépített vezeték nélküli vezérlőjével internetezni is lehet. A touchba épített Wi-Fi adapter a 802.11 b és g szabványokat támogatja, és képes a WEP, WPA, valamint WPA2 biztosítással rendelkező hálózatokhoz is csatlakozni. A vezeték nélküli képességeket főképp a beépített Safari böngészővel lehet kihasználni (Adobe Flash tartalmakat a mobil verzió sajnos nem támogat). A nagy méretű és jó minőségű kijelzőnek köszönhetően a böngészés igazi élmény, ha a betűk túl picik lennének, a nagyítás és kicsinyítés az ujjunk széthúzásával történhet. Egy külön gombról beléphetünk a Youtube videomegosztóra is, ahol megkereshetjük és lejátszhatjuk a filmeket, a kedvenceinket pedig el is menthetjük, hogy később ne kelljen őket keresgélni. Az iPod touchról közvetlenül elérhető az iTunes zenebolt is, azonban Magyaroszágon továbbra sem lehet innen tartalmat vásárolni.

Ha a böngészőbe szöveget szeretnénk beírni, vagy az iTunes-on, illetve a Youtube-on keresünk, az iPod touch ugyanazt az érintőképernyős szövegbeviteli módot használja, amely az iPhone-ban is megtalálható. Bár még mindig ez a legjobb virtuális billentyűzet, amit eddig használtam, továbbra sem elég jó ahhoz, hogy ne hiányozzanak az igazi gombok, én legalábbis még egy hetes használat után is rendszeresen félreütöttem a "billentyűket", ilyenkor jöhetett a visszatörlés, ami összességében elég lassúvá tette a szövegbevitelt. Van prediktív szövegbeviteli lehetőség is, de én ezt nem szeretem, kikapcsoltam -- ismerek olyat, aki nem tud meglenni nélküle.

Apple iPod touch

A zenelejátszón, filmlejátszón, böngészőn, Youtube-on és képnézegetőn kívül a touchban helyet kapott egy számológép, egy világóra, illetve egy naptár és egy címlista-alkalmazás is. Az Apple oldaláról további alkalmazásokat tölthetünk le a készülékre. Szerintem a touch igazán megérdemelt volna egy e-mail klienst (webes levelező természetesen használható a Safarin keresztül), egy eBook-olvasót, valamint egt webrádiót is -- az utóbbi kettő az iPhone-ra létezik, kár hogy az iPodból kihagyták őket.

Nem olcsó

Zenelejátszóként az iPod touch kiváló, a kezelése egyszerű, a hangminőségre sem lehet panasz. A zene elindítása után érdemes a képernyőt a felső gombbal kikapcsolni, ezzel energiát takarítva meg -- nálam napi átlag 1 óra zenehallgatással, némi böngészéssel, videolejátszással, youtube-ozással majdnem egy hétig bírta az akkumulátor. Filmlejátszóként is kitűnő a gép, ha valakinek erre van igénye, igaz, itt már korlátozó tényező lehet a fix, nem bővíthető memória. A 8 gigabájtos iPod touch hazai ára bruttó 85 ezer forint, a 16 gigabájtos kivitelért már 120 ezer forintot kérnek – dühbe gurulok, ha arra gondolok, az Egyesült Államokban harmadával olcsóbbak.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról