:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 28. 10:11

Erős harmadik negyedévet zárt a szerverpiac, egyedül az IBM gyengélkedett

A harmadik negyedévben 8,7 százalékkal nőtt a leszállított szerverek száma éves összehasonlításban, miközben a forgalom 2,5 százalékkal múlta felül 2006 harmadik negyedévének szintjét. A Gartner jelentése szerint a negyedév során világszerte 2,2 millió szerver került piacra, amelyek összesített értéke 13,4 milliárd dollár volt.

[HWSW] A harmadik negyedévben 8,7 százalékkal nőtt a leszállított szerverek száma éves összehasonlításban, miközben a forgalom 2,5 százalékkal múlta felül 2006 harmadik negyedévének szintjét. A Gartner jelentése szerint a negyedév során világszerte 2,2 millió szerver került piacra, amelyek összesített értéke 13,4 milliárd dollár volt.

Egyre kevesebb UNIX-os gép fogy

A Gartner adataiból kiderül, hogy a legnagyobb növekedést az x86-os rendszerek érték el, 9,5 százalékost, de RISC/Itanium szerverek is 8 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak mint 2006 harmadik negyedévében. A piackutató cég elemzése szerint az amerikai hitelválság nyomai egyátalán nem voltak érezhetők a szerverpiacon, annál inkább a fejlődő országok egyre növekedő igényei, emellett a virtualizáció és konszolidáció terjedése miatt megnőtt a kereslet a nagyobb kapacitású és teljesítményű konfigurációk iránt.

A UNIX-szerverek szállításai 6,4 százalékkal csökkentek, a harmadik negyedév során valamivel több mint 103 ezer ilyen gép került piacra, amelyek több mint felét a Sun Microsystems adta el. A Sun UNIX-forgalma 12 százalékkal csökkent, mint ahogy a UNIX-piacon második IBM-é is, a harmadik HP ugyanakkor közel 30 százalékos növekedést ért el. A Sun UNIX-forgalma azonban 7,3 százalékkal nőtt, elsősorban a felső kategóriás gépek iránti kereslet erősödésének köszönhetően. A globális UNIX-piac negyedik helyezettje volumen alapján az Apple, amely 4 ezer szervert adott el, ez 33 százalékos növekedést jelent. Az ötödik a Fujitsu/Fujitsu Siemens.

Az x86-os gépek eladásai 2,1 millió darabra nőttek egy év alatt, a piacvezető 30 százalékos részesedésel a HP. A második helyen a Dell áll, amely 5,4 százalékkal növelte forgalmát, a bronzérmes IBM szállításai 3,5 százalékkal visszaestek ebben a szegmensben. A negyedik és ötödik helyen a Fujitsu és az NEC álltak, ami azt jelenti, hogy az x86-os piacon egyre erősödő Sun még mindig nem tudott bekerülni az öt legnagyobb gyártó közé.

Az IBM gyengélkedett, a HP és a Sun brillírozott

Bevétel alapján továbbra is az IBM a szerverpiac királya, azonban a számok azt mutatják, hogy mindhárom nagy rivális teret nyert a Nagy Kék kárára, amely 4 százalékkal kevesebb szervert szállított mint egy éve, bevételei pedig 8 százalékkal csökkentek. Az IBM System x és System p termékvonal egészségesen teljesített, de a System z és System i iránti kereslet zuhanását nem tudták ellensúlyozni.

A HP egy év alatt 20,2 százalékkal növelte szerver-szállításait, így az értékesített darabszám tekintetében megőrizte vezető pozícióját, piaci részesedése 26,5 százalék volt a harmadik negyedévben. Az iparági szabványos szerverek szegmensében kiemelkedően jól teljesített a HP, így növelte részesedését az x86-piacon. Az üzleti kritikus gépek területén is növekedést könyvelhetett el a cég, azonban ez inkább a tavalyi gyengélkedésnek köszönhető. A HP szerverértékesítésből származó bevétele 13,9 százalékkal nőtt, piaci részesedése közel 3 százalékpontot erősödött.

A Dell csak 5,4 százalékkal növelte a szállításait, ami a darabszám szerinti piacrész 0,7 százalékpontos csökkenéséhez vezetett. A Dell szerverforgalma ugyanakkor 12,6 százalékkal bővült, a kizárólag x86-os gépeket forgalmazó vállalat eredményein kiválóan lekövethető, hogy a virtualizáció és a konszolidáció az erőteljesebb, drágább gépek felé tereli a vevőket. A Dell értékesítési árbevétel alapján a harmadik legnagyobb szervergyártó volt a harmadik negyedévben, piaci részesedése 11,8 százalékot tett ki.

Remekül teljesített a harmadik negyedévben a Sun, amely 11 százalékkal növelte bevételeit, azonban a leszállított gépek száma 4,5 százalékkal csökkent. Ez azonban arra utal, hogy a vevők a drágább konfigurációkat keresték a Sunnál is. Szállítások alapján a Sun piaci részesedése mindössze 3,6 százalék volt, bevételek alapján azonban 11 százalék. A gyártói rangsorban ötödik Fujitsu/Fujitsu Siemens 17 százalékos növekedést könyvelhetett el a szállításokban, ami 3,4 százalékos bevétel-növekedést eredményezett, elsősorban az EMEA-piacon elért eredményeknek köszönhetően.

Továbbra is kirobbanó a kereslet a blade-ek iránt, a leszállított gépek száma éves összehasonlításban 13,8 százalékkal bővült, ami azt jelenti, hogy ma már minden tizedik eladott szerver blade kivitelű. A kategóriát lényegében megalkotó HP továbbra is vezeti a szegmenst, a Palo Altó-i cég eladásai 91 százalékkal nőttek egy év alatt. Figyelemre méltó, hogy a Sun a negyedik legnagyobb blade-szállítóvá lépett elő, miután idén nyáron bemutatta 6000-es sorozatú blade gépeit, amelyek között Xeon-, Opteron- és SPARC-alapú konfigurációk egyaránt megtalálhatók.

Az EMEA régióban senki se állíthatta meg a HP-t

Az EMEA régióban 12,8 százalékkal nőttek a szerverszállítások a harmadik negyedévben, a bevételek ugyanakkor mindössze 5,9 százalékkal emelkedtek, így 4,13 milliárd dollárt tettek ki. A Gartner adatai szerint az x86-os kiszolgálók húzták a piacot, de a Sun és a HP nagyszerű teljesítményének köszönhetően a RISC/Itanium masinák is szép növekedést könyvelhettek el. Az EMEA régióban bevétel alapján is a HP a szerverpiac vezetője, a második a minden termékkategóriában gyengélkedő IBM, majd a Sun Microsystems következik a rangsorban. Alsó kategóriás, 1-2 foglalatos gépei népszerűségének köszönhetően a Dell némileg erősödött.

A szállításokat vizsgálva a HP megtartotta vezetp helyét, a cég több mint 20 százalékkal több kiszolgálót adott el az EMEA régióban mint a tavalyi harmadik negyedév során. A rangsorban negyedik Fujitsu Siemens is a piacnál nagyobb ütemben növekedett, miközben a Dell és az IBM szinte holtversenyben kerültek a második és harmadik helyre. A Gartner adataiból kiderül, hogy az IBM szállításai az öt legnagyobb között egyedüliként csökkentek a harmadik negyedévben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.