Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 26. 14:11

Orwelli módszereket vetnek be a fájlcserélők ellen Franciaroszágban

Elvágnák a világhálótól a jogvédett tartalmakat rendszeresen letöltő felhasználókat Franciaországban az internetszolgáltatók: a kormány, a tartalomipari cégek és az internetszolgáltatók között létrejött megállapodás alapján minden előfizető tevékenységét megfigyelnék.

[HWSW] Elvágnák a világhálótól a jogvédett tartalmakat rendszeresen letöltő felhasználókat Franciaországban az internetszolgáltatók: a kormány, a tartalomipari cégek és az internetszolgáltatók között létrejött megállapodás alapján minden előfizető tevékenységét megfigyelnék.

A pénteken felvázolt elgondolás szerint a szolgáltatók figyelmeztető leveleket küldenek azon ügyfeleiknek, akik jogvédett tartalmakat töltenek le jogosulatlanul, és azoknak, akik többszöri figyelmeztetés ellenére sem hagynak fel e tevékenységgel, egyszerűen felfüggesztik, súlyos esetben megszüntetik az előfizetői szerződését. A terv alapján egy független bizottságot hoznak majd létre, amely a figyelmeztető üzenetek kiküldéséről határoz. A szolgáltatók folyamatosan monitorozni fogják az előfizetők online tevékenységét, és az illegális tartalmakat letöltő felhasználók adatait továbítják a bizottságnak.

A lépés nem a szervezetten működő warezcsapatok elleni fegyver, várhatóan inkább az "alkalmi" kalózokat riasztja majd el a letöltésektől. Denis Olivennes, az elektronikai cikkek mellett CD-ket, DVD-ket is kínáló FNAC áruházlánc vezetője szerint az illegális letöltőkre jelenleg kimért büntetés, amely akár több évnyi börtön is lehet, teljességgel aránytalan, az internetkapcsolat elvesztésétől való félelem azonban már elegendő visszatartó erő lehet egy tizenéves számára.

"Az internet nem válhat high-tech vadnyugattá, olyan területté, ahol törvényen kívüliek következmények nélkül rabolhatnak, és kereskedhetnek a zsákmányukkal a művészek kárára" -- mondta Nicolas Sarkozy elnök. "A kultúra teljes megsemmisülését kockáztatjuk." A megállapodás kötelezettséget ró a film- és zeneipari cégekre is annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb tegyék elérhetővé a termékeiket a világhálón, mégpedig olyan módon, hogy azokhoz mindenki hozzáférhessen, vagyis a megtekintést vagy meghallgatást ne akadályozzák vagy korlátozzák technológiai trükkök, mint amilyenek például a digitális jogkezelő rendszerek.

A filmstúdiók, lemezkiadók természetesen üdvözölték a kezdeményezést, a fogyasztói érdekvédelmi csoportok ugyanakkor élesen bírálták azt. A UFC Que Choisir francia fogyasztói érdekvédelmi szervezet közleménye szerint a megállapodás "nagyon szigorú, veszélyezteti a szabadságot, gazdaságellenes és példa nélküli a digitális világ történetében"

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról