Szerző: Ady Krisztián

2007. november 23. 12:17

Rendkívül népszerű a mini, mobiltelefonos Opera böngésző

Sikert sikerre halmoz mobilokra fejlesztett javás, mobilos böngészőjével az Opera: amellett, hogy számtalan új készüléken beépítve is helyet kap, a november 7-ei megjelenését követő tíz napban több mint 1 milliószor töltötték le a vállalat weboldalán, WAP-oldalain keresztül. Az ingyenes böngészővel másodpercenként több mint 370 weboldalt töltenek le átlagban a mobilokra világszerte.

[HWSW] Sikert sikerre halmoz mobilokra fejlesztett javás, mobilos böngészőjével az Opera: amellett, hogy számtalan új készüléken beépítve is helyet kap, a november 7-ei megjelenését követő tíz napban több mint 1 milliószor töltötték le a vállalat weboldalán, WAP-oldalain keresztül. Az ingyenes böngészővel másodpercenként több mint 370 weboldalt töltenek le átlagban a mobilokra világszerte.

A Gartner előrejelzése szerint jó úton jár az Opera, hiszen 2010-ben már az Egyesült Államokbeli, illetve nyugat-európai felhasználók több mint 50 százaléka néz meg majd hetente legalább egy weboldalt mobilkészülékén keresztül. Az Opera Mini legújabb, 4-es változata magyar nyelven is elérhető, szerver-kliens alapon működik, így optimalizálja a weboldalakat a mobilos letöltésre.

Opera Mini 4Ennek köszönhetően nem csak harmadik generációs hálózaton, de egyszerű GPRS-kapcsolaton keresztül is élvezhető sebességű böngészést nyújt, a több száz kilobájtos weboldalakat néhány tíz kilobájtos méretre optimalizálja. Az Opera Mini 4 rendkívül népszerű, jelenleg több mint 26 millió felhasználó használja havonta több mint 1 milliárd weboldal böngészésére.

Az 4-es változat egy weboldal behívásakor rögtön a weboldal olyan részletét mutatja, ahol érdemi tartalom található, az adott részletre nagyítva, az intelligens zoom funkciót használva. Ez azt jelenti, hogy az adott bekezdés, szöveg nem lóg ki a képernyőről, például egy hírblokk teljes egésze látszik, így oldalirányba nem kell görgetni a kijelzőt. A kezdőoldalhoz saját keresőmotort rendelhetünk, mely eddig csak az Opera asztali számítógépeken futó változatában volt elérhető.

Az utolsó bétában bemutatkozott Opera Link segítségével központosított helyen tárolhatjuk el kedvenceinket, Speed Dial számainkat és személyes böngészőbárunkat, melyet ezt követően bármely Opera böngésző alatt -- vagy akár attól függetlenü is -- elővarázsolhatunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról