:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 22. 13:21

Újabb webes irodai szoftver érkezik, egyenesen a Hotmail alapítójától

Előbb viszi webre az Office-t a Microsoftnál az indiai Instant Collaboration Software Technologies (InstaColl), amelynek nevezetessége, hogy az alapítói között ott található Sabeer Bhatia, a Hotmailt létrehozója. A Live Documents segítéségével a felhasználók nem csak megoszthatják dokumentumaikat, hanem a böngészőn keresztül akár szerkeszthetik is azokat.

[HWSW] Előbb viszi webre az Office-t a Microsoftnál az indiai Instant Collaboration Software Technologies (InstaColl), amelynek nevezetessége, hogy az alapítói között ott található Sabeer Bhatia, a Hotmailt létrehozója. A Live Documents segítéségével a felhasználók nem csak megoszthatják dokumentumaikat, hanem a böngészőn keresztül akár szerkeszthetik is azokat.

A Live Documents bármilyen böngészővel használható, amely támogat Adobe Flasht, függetlenül attól, hogy milyen számítógépen vagy operációs rendszeren fut. A szolgáltatáshoz tartozik egy kliensszoftver is, amivel a weben tárolt dokumentumok szinkronizálhatók a gépen tárolt változatokkal. A felhasználók internetkapcsolat nélkül dolgozhatnak anyagaikon a Microsoft Office-ban, majd élő webkapcsolat esetén menthetik a változásokat.

A Hotmail-sztori
Az InstaColl egyik alapítója, Sabeer Bhatia az Apple-nél ismerkedett meg Jack Smith-szel és együtt fejlesztették ki a Javasoft nevű webes adatbázist, és ennek során jöttek rá abban, mekkora lehetőség van egy webes e-mail szolgáltatásban. 1996-ban indult el a HoTMaiL, amelyet bárki ingyen használhatott, a költségeket hirdetésekből fedezték. A HoTMaiL fél év alatt egymillió felhasználót gyűjtött, amire a Microsoft is felfigyelt és 1997 decemberében 400 millió dollárért megvette a szolgáltatást. Bhatia még egy évet töltött a Microsoftnál, majd elhagyta a céget, hogy újabb vállalkozásba fogjon.
A Live Documents kezelőfelülete megszólalásig hasonít a Microsoft Office-éra, így aztán bárki azonnal használhatja, aki valaha is dolgozott a redmondiak irodai szoftverével. A fejlesztők szerint ez nagy előny a rivális szolgáltatásokkal (pl. Google Apps) szemben, hiszen a Live Documents használata nem igényel külön tanulást, megszokást. A fejlesztők közben azon is dolgoznak, hogy a Live Documents ne csak a Microsoft Office-szal, hanem az egyre népszerűbb ingyenes OpenOffice-szal is kompatibilis legyen, sőt, hamarosan egy saját asztali irodai szoftverrel is jelentkeznek majd.

Sumanth Raghavendra, az InstaColl elnök-vezérigazgatója szerint a Microsoft nem fogja feláldozni az Office értékesítéséből származó bevételeket egy ingyenes webes verzióért cserébe, így az InstaColl terméke előtt nagy jövő áll. Az InstaColl az általuk 20 milliárd dollárosra becsült irodai szoftverpiacon ugyanúgy versenyezni kíván, mint a dokumentumkezelés és a csoportmunka területén.

A szolgáltatás ingyenesen elérhető és kipróbálható a www.live-documents.com weboldalon, fogyasztók számára ingyenes is marad annak érdekében, hogy a Live Documents széles körben ismert legyen, de a vállalatok csak előfizetési díj leszurkolása fejében használhatják majd, illetve akár licencelhetik a saját szerverükre is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.