Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 22. 09:10

Magyarországra is megkérkezett a Neonode exkluzív mobilja, az N2

A világpremierrel szinte egyidőben Magyarországra is megérkezett a svéd Neonode második mobiltelefonja, az N2. Az aprócska, mindössze 60 gramm tömegű telefont elsősorban a divatra érzékeny fiatal felnőtteknek szánja a cég.

[HWSW] A világpremierrel szinte egyidőben Magyarországra is megérkezett a svéd Neonode második mobiltelefonja, az N2. Az aprócska, mindössze 60 gramm tömegű telefont elsősorban a divatra érzékeny fiatal felnőtteknek szánja a cég.

A Windows Mobile operációs rendszert futtató, de teljesen saját fejlesztésű kezelőfelülettel rendelkező Neonode N2 érdekessége, hogy nem indukciós elven működő érintőképernyőt tartalmaz, hanem a 2 hüvelykes kijelző körül futó infraháló érzékeli az ujjaink mozgását. A képernyőt így akár meg sem kell érintenünk, csak el kell felette húzni az ujjunkat. A Neonode N2-t kimondottan egykezes, egyujjas használatra tervezték, cerka nem is jár hozzá, nincs is rá szükség. A szövegbevitel virtuális billentyűzeten keresztül történhet, minden billentyűleütést apró rezgéssel nyugtáz a telefon, így akár "vakon" is lehet gépelni. Kipróbáltuk: az aprócska kijelző ellenére meglepően jól lehet szöveget írni az N2-n.

A készülék műszakilag ma már kissé túlhaladott, kijelzőjének felbontása csupán 176x220 pixel, sem 3G, sem EDGE adatátvitelt nem támogat, ha netezni szeretne a felhasználó, marad a jó öreg GPRS. Filmeket, zenéket azonban lejátszik az N2, a jó hangminőséget a mellékelt Sennheiser fülhallgató garantálja. A telefonban 1 gigabájtos memóriakártya gondoskodik az adatok tárolásáról, de maga az operációs rendszer is ezen kapott helyet, így a frissítése is pofonegyszerű, a frissítőrutin egyszerűen letörli az operációs rendszert a számára fenntartott partícióról, majd bemásolja az újat, miközben az adatok, beállítások változatlanok maradnak. Ugyanígy az asztaltéma is lecserélhető, vagy új alkalmazások is telepíthetők, ilyeneket a www.redneo.com közösségi weboldalon találni. Természetesen nagyobb kapacitású kártya is behelyezhető a telefonba.

Neonode N2

A tervezői egyértelműen divattelefonnak szánják az N2-t, elmondásuk szerint nem is volt cél olyan funkciók beépítése mint a Wi-Fi, a GPS, vagy akár a push e-mail. A Neonode-nál úgy vélik, a készüléket olyan fiatalok, fiatal felnőttek vásárolják majd, akik stílusos készülékükkel ki akarnak tűnni a sok Nokia-, Sony Ericsson-, Motorola- vagy Samsung-tulajdonos közül. A tegnap esti bemutatón az általunk megkérdezett hostesseknek kimondottan tetszett a készülék, egyikük szerint komor színvilága ellenére kimondottan női telefon az N2. Az exkluzivításhoz exkluzív szervizszolgáltatás is jár, ha valakinek problémája van az N2 kezelésével, magyarul beszélő forróvonalat hívhat, ha pedig tönkremegy a telefon, a Neonode futárt küld érte és a javított mobilt is futár viszi házhoz.

A mobiltelefont Magyarországon kizárólagos joggal az RRC DiFo forgalmazza, ajánlott fogyasztói ára 95 ezer forint, információink szerint azonban az N2 hamarosan feltűnhet az egyik mobilszolgáltató kínálatában is. A cég Magyarországon pár ezer készülék eladásával számol egy év alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról