:

Szerző: Ady Krisztián

2007. november 20. 11:02

Megérkezett a Firefox 3 első bétája

[Clubic.com] A várakozásoknak megfelelően megérkezett és letölthető a Firefox webböngésző következő verziójának első bétája. A menet igencsak erőltetett, ezt a változatot hamarosan követi a második béta: az időpontot már most kitűzték, december hetedikétől lesz elérhető.

[Clubic.com] A várakozásoknak megfelelően megérkezett és letölthető a Firefox webböngésző következő verziójának első bétája. A menet igencsak erőltetett, ezt a változatot hamarosan követi a második béta: az időpontot már most kitűzték, december hetedikétől lesz elérhető.

Gecko

A Gran Paradiso kódnévre hallgató új Firefox a Mozilla Gecko böngészőmotorjának 1.9-es változatát használja. Az első bétaváltozat legfőbb újdonsága a korábbi fejlesztői verziókhoz képest, hogy ez már teljesíti az Acid2 webböngésző teszt követelményeit, mellyel azt ellenőrizhetik a fejlesztők, hogy a böngésző a szabványnak megfelelő kódot helyesen jeleníti-e meg. A Firefox 3 beta 1-et ennek ellenére csak vállalkozó kedvűeknek ajánljuk, akiknek egy-két fagyás, elszállás, programhiba nem okoz gondot, "termelési környezetbe", komoly felhasználásra béta szoftvert ugyebár nem használunk.

A Mac OS X, Linux és Windows operációs rendszerek alá elérhető szoftver minden eddiginél biztonságosabb lesz, például automatikusan blokkolni fogja azokat a weboldalakat, melyeket a Mozilla partnere, a Google veszélyesnek ítélt. A megoldás nem egy egyszerű figyelmeztetés lesz, amin könnyedén átléphetünk, a felhasználói felület Snyder szerint egyértelműen jelezni fogja, hogy egy veszélyes weboldalt készülünk meglátogatni, ahova nem juthatunk el egy szimpla továbbkattintással -- ahogyan a Google keresője sem teszi azt lehetővé.

Places

A Firefox 3.0 továbbfejlesztett biztonsági megoldásai közé tartozik az új EV SSL tanúsítványok kezelése, melyeket bankok, nagyobb online üzletek is használnak, többek között a PayPal is. Ezeket a biztonságos weboldalakat az Internet Explorer "elzöldülő" címsorral jelzi, míg a Firefox a figyelemfelkeltőbb Larry ügynök-karakter felbukkanásával jelzi majd, ha egy weboldalt ilyen tanúsítvány véd.

A Firefox 3 talán legfontosabb fejlesztése a Places lesz, amely egy integrált megoldás a könyvjelzők, RSS-csatornák és a meglátogatott webhelyek kezelésére. A Placest az eredeti tervek szerint már a Firefox 2-nek is tartalmaznia kellett volna, azonban az elhúzódó fejlesztés miatt abból a változatból végül kimaradt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.