Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Tizenöt éves az első tömeggyártott GSM mobiltelefon, a Nokia 1011

Bányai György, 2007. november 09. 14:52
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

2007. november 10-én, azaz holnap lesz kereken tizenöt éve, hogy piacra került az első, fogyasztók számára is elérhető GSM telefon, a Nokia 1011. Az 1992. november 10-én megjelent készülék közel fél kilót nyomott a mérlegen, és beszélgetés mellett már SMS-ezni is lehetett róla.

[HWSW] 2007. november 10-én, azaz holnap lesz kereken tizenöt éve, hogy piacra került az első, fogyasztók számára is elérhető GSM telefon, a Nokia 1011. Az 1992. november 10-én megjelent készülék közel fél kilót nyomott a mérlegen, és beszélgetés mellett már SMS-ezni is lehetett róla.

A Nokia 1011 (amelynek modellszáma a november 10-i megjelenésből származik) 475 grammos súlyával minden ingzsebet képes volt lehúzni, bár az akkori reklámok írói a 475 elé a "csak" szót is odabiggyesztették. A készülék nikkel-kadmium (NiCd) telepe az akkor időkben elképesztő, ma csak megmosolyogtató másfél órás beszélgetési időre, illetve fél napos készenlétre tette képessé fogyasztóját.

A 195x60x45 milliméter méretű 1011 nem kevesebb, mint 99 telefonszámot volt képes tárolni a belső memóriájában, amelyet egy monokróm, kétsoros pontmátrix kijelzőn tett láthatóvá a hozzá tartozó névvel együtt. A készülékházból kihúzható antennája akár két "pálcikát" is javított a térerőn, ha nem hagytuk rejtve. A készülékkel lehetett rövid szöveges üzenetet fogadni, sőt, még írni is. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a később, 1993-ban piacra került Motorola 5000-es sorozat készülékei SMS-t nemhogy írni, még fogadni sem tudtak, az Ericsson GH198 (szintén 1993) pedig csak fogadni volt képes.

Nokia 1011

A Nokia 1011-nek még klónja is volt, amelyet az AEG gyártott Teleport D950 néven, de ez a maroktelefon semmivel sem nyújtott többet a forrásmodellnél. Azon természetesen nem csodálkozunk, hogy a 1011 nem támogatta a Bluetooth adatátvitelt, nem rendelkezett memóriakártyahellyel, kamera sem volt a készülékházba rejtve, nem is beszélve a csomagkapcsolt adatátvitel lehetőségének hiányáról. De az azonban érdekes, hogy a sokak által gyűlölt, a Nokia termékeiben azóta is megtalálható "Nokia csengőhanggal" is csak a két évvel később találkozhattunk először a 2100 sorozatban.

A GSM hálózat fejlesztése tíz évvel a Nokia 1011 megjelenése előtt már megkezdődött. Az első GSM beszélgetést 1991. június elsején a Nokia intézte saját fejlesztésű telefonjával, amelyet még névvel, vagy modellszámmal sem látott el. A hazai GSM mobiltelefon szolgáltatást a Pannon GSM és a Westel 900 indította 1994-ben. 1996-ban jelentek meg az első magyarországi, a szolgáltatás mellé akciós áron kínált, szolgáltatófüggő készülékek.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.