Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 6. 11:36

Új-zélandi jogász váltja Vint Cerfet az ICANN élén

Új vezetője van az internetes domainneveket felügyelő nemzetközi szervezetnek, az ICANN-nek (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). A TCP/IP protokoll megalkotójaként ismertté vált Vinton G. Cerfet az új-zélandi Peter Dengate Thrush váltja az igazgatótanács elnöki székében.

[HWSW] Új vezetője van az internetes domainneveket felügyelő nemzetközi szervezetnek, az ICANN-nek (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). A TCP/IP protokoll megalkotójaként ismertté vált Vinton G. Cerfet az új-zélandi Peter Dengate Thrush váltja az igazgatótanács elnöki székében.

Míg Vint Cerf műszaki háttérrel rendelkezik, Thrush jogász, ami jól mutatja, hogy az ICANN-nek milyen problémákkal kell szembenéznie ma és a belátható jövőben. Thrush kinevezése kapcsán elmondta, az ICANN legfontosabb feladatának azt tartja, hogy kiszolgálja a nemzetközi közösséget, ezzel kapcsolatban a legfontosabb technikai kérdés a nemzetközi karakterekből álló domainnevek bevezetése lesz -- ennek tesztelése egyébként október közepén kezdődött el.

Thrush szellemi versenyjogra, szellemi tulajdonnal kapcsolatos ügyekre, valamint az internetre szakosodott jogász, aki az ICANN 1998-as megalakulása óta tagja a szervezetnek, elnökké választása előtt stratégiai tanácsadóként dolgozott. Thrush jelölését egyhangúan támogatták az ICANN tagjai, akik a héten Los Angelesben tartják évente szokásos konferenciájukat. Az igazgatótanács alelnöke az olasz Roberto Gaetano, akit szintén egyhangúan választottak újra.

Peter Dengate Thrush és Vint Cerf
Peter Dengate Thrush és Vint Cerf

Az ICANN leköszönő elnöke, Vint Cerf jelenleg a Google kötelékében azon dolgozik, hogy a világháló akár bolygók között is működjön (interplanetary internet).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról