Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 6. 08:51

Alig nő a Sun Microsystems bevétele

Nyereséges első pénzügyi negyedévet zárt a Sun Microsystems, azonban a bevétel nem érte el a várakozásokat, emiatt a cég befektetői csalódottak: a bejelentést követően több mint 2 százalékkal csökkent a cég részvényeinek árfolyama.

[HWSW] Nyereséges első pénzügyi negyedévet zárt a Sun Microsystems, azonban a bevétel nem érte el a várakozásokat, emiatt a cég befektetői csalódottak: a bejelentést követően több mint 2 százalékkal csökkent a cég részvényeinek árfolyama.

A szeptemberben véget ért első pénzügyi negyedévet az elemzői várakozásnál alacsonyabb, 3,22 milliárd dolláros bevétellel zárta a Sun, a nettó nyereség 89 millió dollárt tett ki, ami részvényegységenként 3 centnek felel meg. A nettó nyereséget részvényenként 3 centtel csökkentette egy 113 millió dolláros, átszervezéssel kapcsolatos egyszeri költség. Egy évvel korábban a vállalat 3,19 milliárdos forgalom mellett 56 milliós veszteségről adott számot. Örömhírt jelentett azonban, hogy a cég bruttó nyereséghányada 5 százalékponttal 48,5 százalékra ugrott, ami hétéves rekord -- az adminisztrációs és kutatás-fejlesztési kiadásokat egyaránt visszafogta a Sun.

A termékértékesítési és szolgáltatási árbevétel egyaránt 1-1 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest. A legnagyobb, 6 százalékos bevétel-növekedést a Távol-Keleten érte el a Sun, az EMEA régióban 5 százalékkal tudta növelni forgalmát a cég, az Egyesült Államokban azonban 4 százalékkal csökkent az árbevétele. A Sun szerint az enyhe bevételnövekedés az azonosságkezelő szoftvereknek ás a felső kategóriás szervereknek köszönhető.

A vállalat által nyilvánosságra hozott adatok és a HWSW becslése alapján a Sun a negyedév során 77-78 ezer szervert szállított le, ez 2 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedéves szintnél. A szerverértékesítés bevétele 0,5 százalékkal csökkent. Az eladott gépeknek több mint negyede volt x86 processzoros rendszer, ezek forgalma darabszám alapján 7 százalékkal nőtt éves szinten és elérte a 23 ezer darabot. A tárolóeszközök forgalma 2,9 százalékkal növekedett a tavalyi első negyedévhez képest.

Szoftveroldalon figyelemre méltó eredmény, hogy a Java Enterprise System előfizetőinek száma éves szinten 55 százalékkal 1,8 millióra emelkedett, a Solaris 10-et licencelő ügyfelek száma pedig szekvenciálisan 22 százalékkal nőtt. A Solaris 10-en futó bevizsgált alkalmazások száma már felülmúlja a 6 ezret.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról