Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 24. 12:43:53

Üresjáratban lassabban pörögnek a Hitachi új merevlemezei

Az IT-világban egyre fontosabb energiahatékonyság elérte a merevlemezeket is: a Hitachi olyan asztali meghajtót mutatott be, amely különböző trükkök segítségével akár 40 százalékkal is kevesebbet fogyaszthat a társainál. A processzoroknál vagy a videokártyáknál már régóta megszokott, hogy üresjáratban a chipek visszaveszik órajelüket, ezáltal a fogyasztásukat, a Hitachi ezt az elgondolást ültette át a merevlemezek világába.

[HWSW] Az IT-világban egyre fontosabb energiahatékonyság elérte a merevlemezeket is: a Hitachi olyan asztali meghajtót mutatott be, amely különböző trükkök segítségével akár 40 százalékkal is kevesebbet fogyaszthat a társainál. A processzoroknál vagy a videokártyáknál már régóta megszokott, hogy üresjáratban a chipek visszaveszik órajelüket, ezáltal a fogyasztásukat, a Hitachi ezt az elgondolást ültette át a merevlemezek világába.

A Hitachi Deskstar P7K500-ban három fontos energiatakarékossági funkció található, ezek közül kettő az elektronikához kötődik, amelyet a lehető leghatékonyabbra terveztek, a harmadik, szabadalmaztatott technológia pedig lehetővé teszi a meghajtó számára, hogy üresjáratban csökkentett fordulatszámmal működjön, miközben a fejek is parkolópályára állnak, így a szervómotor is kikapcsolható. A Hitachi GST szerint ezáltal üresjáratban akár 44 százalék is lehet a megtakarítás az előző generációs meghajtókhoz képest.

Az asztali merevlemezek márpedig idejük nagyrészét üresjáratban töltik -- érvel a Hitachi. A 44 százalékos üresjárati megtakarítás ugyan mindössze pár (2-3) watt sprórolást jelent, azonban a Hitachi szerint az energiatakarékos meghajtó beépítése után a felszabaduló energiakeretet "hasznosabb" funkcióra lehet fordítani, például 1 gigabájt DDR2 memóriát lehet a PC-be építeni változatlan fogyasztás mellett.

"Az Energy Star 4.0-hoz hasonló specifikációknak eleget tevő, 'zöld' termékek egyre fontosabbak a vevőink számára. A Deskstar P7K500 merevlemezben egyesítettük az energiatakarékosság terén elért fejlesztéseinket, ami által vezető fogyasztási jellemzőket értünk el" -- mondta Iwata Sindzsiró, a Hitachi GST alelnöke. A Deskstar P7K500 sorozatban található meghajtók 250, 320, 400 és 500 gigabájt kapacitásúak, tányérjaik percenként legfeljebb 7200-at fordulnak, gyorsítótárjuk kiviteltől függően 8 vagy 16 megabájt. A merevlemezek a negyedik negyedévben kerülnek a boltokba PATA és SATA kivitelben egyaránt.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 23:28

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.