Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 12. 15:53

Az Oracle megvenné a BEA Systemset

Az Oracle 6,66 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatott tett a köztesszoftvereiről ismert BEA Systems részvényeire, amelyekért darabonként 17 dollár készpénzt ajánl, 25 százalékkal többet a tegnapi záróárnál.

[HWSW] Az Oracle 6,66 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatott tett a köztesszoftvereiről ismert BEA Systems részvényeire, amelyekért darabonként 17 dollár készpénzt ajánl, 25 százalékkal többet a tegnapi záróárnál.

Újabb név az Oracle bevásárlólistáján

A vállalati szoftverek legnagyobb gyártója szerint már többször tárgyaltak a BEA vezetőivel az egyesülésről és most a lehető leghamarabb szeretnék végrehajtani a "barátságos" felvásárlást. "Nagyon komoly ajánlatot tettünk, ami jelentős prémiumot tartalmaz. A készpénzes ajánlatunk a legjobb értéket jelenti a BEA részvényeseinek" -- mondta Charles Phillips, az Oracle elnöke. A papírok az ajánlat hírére máris több mint 31 százalékot erősödtek, jelenleg 18 dollár felett jár az árfolyam.

Az Oracle az elmúlt három évben több mint 25 milliárd dollárt költött akvizíciókra az üzleti szoftverek területén és olyan vállalatokat szippantott magába mint a PeopleSoft, a J.D. Edwards, a Siebel és a Hyperion. Az akvizíciókkal a vállalat célja egy olyan átfogó portfolió kiépítése volt, amely sikerrel veheti fel a versenyt a piacvezető SAP kínálatával szemben. A BEA Systems a köztesszoftverek piacán érdekelt, ahol az Oracle az IBM kihívója. A piacot nem érte meglepetésként az ügylet, az elmúlt években már számtalanszor felmerült, hogy a BEA valószínűleg nem tud egyedül talpon maradni a gyorsan konszolidálódó szoftverpiacon.

Sun-alkalmazottak alapították a céget

Az 1995-ben, a kaliforniai San Joséban alapított BEA Systems nevét az alapítók nevének kezdőbetűiről kapta: a Sun Microsystemstől kilépett Bill Coleman, Ed Scott és Alfred Chuang közül azonban már csak a legutóbbi dolgozik a cégnél elnök-vezérigazgatóként. A BEA a Novell Tuxedo tranzakció-menedzsment alkalmazás legnagyobb viszonteladóinak, az Information Managementnek és az Independence Technologiesnak a megvásárlásával kezdte a pályafutását, később pedig magát a Tuxedót is megszerezte a Novelltől. A későbbiekben a BEA több más köztesszoftvergyártót is megszerzett.

1998-ban a vállalat megvette az akkoriban induló WebLogicot, amely az az elsők között kínált J2EE alkalmazásszervert. Mind a mai napig ez a termék szolgál a BEA WebLogic alkalmazásszerver alapjául, azóta azonban a WebLogic teljes vállalati J2EE infrastruktúra-platformmá bővült. 2005-öt követően a BEA a szolgáltatásorientált architektúrák irányába fordult és több kisebb felvásárlással (SolarMetric, Plumtree, Fuego, Flashline) létrehozta az AquaLogic nevű SOA-platformot.

A BEA a legutóbbi pénzügyi évét 1,4 milliárd dolláros bevétellel zárta, ez 17 százalékos éves növekedést jelent. A tavalyi nettó nyereség 142 millió dollárt tett ki, ami csupán 8 százalékkal több a megelőző éves szintnél. A legutóbbi negyedévet 364 milliós forgalommal zárta a BEA, ami 7 százalékos növekedésnek felel meg, azonban a licencértékesítésből származó bevétel 9 százalékkal 123 milllió dollárra esett vissza. Az AquaLogic termékek forgalma 24 százalékkal nőtt ugyanakkor.

A BEA Systems legnagyobb tulajdonosa a milliárdos Carl Icahn, aki nemrégiben 11 százalékról 13 százalék fölé növelte tulajdoni hányadát a cégben. Icahn az elmúlt hónapban minden befolyását latba vetette annak érdekében, hogy rábírja az igazgatótanács tagjait, adják el a céget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról