Szerző: Bányai György

2007. október 15. 14:00:57

Áttörés a tenyérgépek érintőképernyőinél

A tenyérgépek érintésérzékeny kijelzői esetében az adatbevitel mit sem változott az évek során. A Lucid Touch most olyan megoldást fejleszt, amely a gépet tartó ujjainkkal enged navigálni az átlátszónak tűnő munkaasztal mögül.

[HWSW] A tenyérgépek érintésérzékeny kijelzői esetében az adatbevitel mit sem változott az évek során. A Lucid Touch most olyan megoldást fejleszt, amely a gépet tartó ujjainkkal enged navigálni az átlátszónak tűnő munkaasztal mögül.

A hagyományos érintésérzékeny kijelzők mentesítenek bennünket a további mutatóeszközök használatától, hiszen az egér által eszközölt mozgások és gombkattintások egyszerűen, a kijelzőn is végrehajthatók. Ez leginkább a mobil eszközöknél jön jól, ahol egyik, vagy akár mindkét kezünkkel magát a készüléket kell tartanunk. A kommunikáció az érintésérzékeny felületen magával az ujjunkkal történhet, de akad speciális megoldás is, ahol külön tollal kell ezt megejtenünk.

A Lucid Touch által fejlesztett megoldás még közel sem piacérett, de a videón látható tesztkészülék segítségével már bemutatható működés közben is, amelynél az eszközt tartó hátoldali ujjaink mozgása jelenleg egy közönséges webkamera által kerülnek digitalizálásra azt az érzetet keltve, mintha a kéziszámítógépünk átlátszó lenne. Használat során a kamera által érzékelt ujjaink a kijelzőn félig átlátszó módon jelennek meg, így nem takarnak ki az információkból. Megvalósítható a kétujjas navigáció is, így lehetőségünk van forgatni, vagy akár nagyítani is, ha az alkalmazás erre egyébként lehetőséget ad.

Nagy valószínűség szerint a kamerát a későbbiekben a Sharp által fejlesztett fotódiódás kijelző speciális változatával is ki lehet váltani, de a tapipad megoldások nem alkalmasak a célra, hiszen az aktív területhez még hozzá nem ért ujjaink is megjelenítésre kerülnek.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 21. 00:47

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.