Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 11. 15:06:46

Legkorábban jövőre érkezhet a mobil Firefox

Komoly tervei vannak a mobilpiaccal a Mozillának, a Firefox mögött álló cég hamarosan mobiltelefonos böngészővel rukkol elő. Egyértelmű, hogy van igény böngészőre a mobiltelefonokon -- írta blogjában Mike Schröpfer , a Mozilla főmérnöke. Ha eddig nem voltál benne biztos, az iPhone megjelenése óta már az lehetsz.

[HWSW] Komoly tervei vannak a mobilpiaccal a Mozillának, a Firefox mögött álló cég hamarosan mobiltelefonos böngészővel rukkol elő. "Egyértelmű, hogy van igény böngészőre a mobiltelefonokon" -- írta blogjában Mike Schröpfer, a Mozilla főmérnöke. "Ha eddig nem voltál benne biztos, az iPhone megjelenése óta már az lehetsz."

Az új mobiltelefonos Firefox a 2009 elejére elkészülő Mozilla2 platformra épül majd, amelyet a kezdetektől fogva a mobiltelefonok igényeinek szem előtt tartásával fejlesztenek. Schröpfer nem árult el megjelenési dátumát, mindössze annyit tett világossá, hogy 2008 előtt nem várható a Mozilla mobil böngészője. Egyelőre még az sem végleges, hogy a szoftver mely mobil platformokon fut majd, a mobil Firefoxról mindössze annyirt lehet tudni, hogy kezel majd kiterjesztéseket (extension), amelyekkel további funkciókkal ruházható fel a böngésző.

A Mozillának jelenleg is van mobiltelefonos böngészője, a kizárólag Windows Mobile-on futó Minimo, azonban ennek fejlesztését beszüntették. A Nokia N800 Internet Tableten is Mozilla-alapú böngésző fut, a Firefox kulcsfontosságú része az Ubuntu Mobile kezdeményezésnek és az Intel Linuxot futtató mobil internetes eszközökre vonatkozó "Moblin" terveinek is.

A mobilpiac óriási, idén már biztosan több mint 1 milliárd készüléket adnak el, és a felhasználók szívesen csatlakoznak a világhálóra a készülékekről, elsősorban a fejlődő piacokon, ahol az infrastruktúra hiánya miatt vezetékes internetezésnek nem is alkulhatott ki kultúrája. Ilyen piac például Kína, ahol az internet-előfizetők több mint negyede a mobiltelefonjáról éri el a hálót. A világ legnépesebb országában percenként 100 új internetezőt regisztrálnak.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 14:17

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.