Szerző: Ady Krisztián

2007. október 11. 13:49:08

Tévéadások helyén sugároznának a jövő Wi-Fi kártyái?

[DailyWireless.org] Ideje felgyorsítani egy kicsit a digitális átállást, vélhette a jelenlegi Wi-Fi távolsági rekordot fenntartó Ubiquiti Networks, amikor bejelentette legújabb Wi-Fi kártyáját, az XtremeRange7 mini-PCI kártyát. A szabadalmaztatott Frequency Freedom technológiát alkalmazó kártya olyan rádióhullámon üzemel, mely a világ jelentős részén jelenleg még használatban van.

[DailyWireless.org] Ideje felgyorsítani egy kicsit a digitális átállást, vélhette a jelenlegi Wi-Fi távolsági rekordot fenntartó Ubiquiti Networks, amikor bejelentette legújabb Wi-Fi kártyáját, az XtremeRange7 mini-PCI kártyát. A szabadalmaztatott "Frequency Freedom" technológiát alkalmazó kártya olyan rádióhullámon üzemel, mely a világ jelentős részén jelenleg még használatban van.

A 700 MHz-es frekvencia az analóg tévéadások miatt foglalt, melyek kivezetésének időpontja az Európai Unióban 2012. január elseje, így valószínű, hogy a 700 MHz-es sáv felszabadítására itthon még várni kell egy kicsit. Nem így azonban az Egyesült Államokban, ahol a hírközlési hatóság jövőre készül megtendereztetni ezt a frekvenciatartományt -- a Google tervei kapcsán meglehetősen sokat cikkeznek manapság erről.

Az XR7-et kifezetten erre a 700 MHz-es frekvenciára méretezte át az Ubiquiti Networks. A WiMax legújabb ellenfeleként az olcsóbb megoldás nagyobb hatótávolságot kínál 6-54 megabit/s-os elmeleti adatátviteli sebességgel. Az alacsonyabb frekvenciájú, de nagyobb teljesítménnyel sugárzott (600 mW) jelek épületen belül 600 méteres, nyílt terepen pedig akár 50 kilométeres távolságon is stabil kapcsolat létrehozására képesek.

Ubiquiti XtremeRange7 mini-PCI Wi-Fi kártya
Ubiquiti XtremeRange7 mini-PCI Wi-Fi kártya

A praktikusan mini-PCI kivitelű Wi-Fi kártyát akár a mai noteszgépekbe is be lehetne helyezni, igaz a párja, az ezzel a WLAN-megoldással szerelt router, hozzáférési pont egyelőre még nem elérhető, használata pedig a világ nagy részén a totális illegalitást fogalmazná meg.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 23:35

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.