Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 10. 11:05

Steve Ballmer szerint a Microsoft szellemi tulajdonát tartalmazza a Red Hat Linux

Beigazolódni látszanak a szabad szoftveres közösség azon feltevései, amely szerint a Microsoft és a Novell között tavaly novemberben létrejött szabadalmi megállapodás egy nagyszabású Linux-ellenes jogi offenzívát készített elő.

[HWSW] Beigazolódni látszanak a szabad szoftveres közösség azon feltevései, amely szerint a Microsoft és a Novell között tavaly novemberben létrejött szabadalmi megállapodás egy nagyszabású Linux-ellenes jogi offenzívát készített elő.

Még mindig nem szolgált tényekkel a Microsoft

Steve Ballmer, a redmondiak elnök-vezérigazgatója tegnap egy londoni rendezvényen kijelentette, a Red Hat Linux felhasználóinak kompenzálniuk kellene a Microsoftot, mivel a szellemi tulajdonát használják. Azt azonban nem részletezte Ballmer, a Red Hat Linuxnak pontosan milyen Microsoft szellemi tulajdont tartalmaz. A Red Hat határozottan kijelentette, ügyfeleinek nincs mitől tartania, mivel az Open Source Assurance Program keretén belül a vállalat kárpótolja azokat a cégeket, amelyek ellen bármely vállalat vagy szabadalom-tulajdonos jogi eszközökkel lép fel -- természetesen ez csak a Red Hat Linuxszal kapcsolatos ügyekre vonatkozik.

Jim Zemlin, a Linux Foundation vezetője szerint Steve Ballmer kijelenései "szerencsétlenek": amennyiben a Microsoft úgy véli, a Linux sérti a szabadalmait, indítson pereket, azonban akkor számolnia kell azzal, hogy a saját ügyfeleit fogja perbe, mivel a legtöbb helyen Windowst és Linuxot vegyesen használnak a cégek. "Továbbra is egyértelmű vádat kell megfogalmazniuk, hogy pontosan melyik termék milyen szabadalmat sért. Amíg ezt nem teszik meg, csak rosszindulatot keltenek a fejlesztői közösségben és a saját ügyfeleik között, mivel a saját bevallásuk szerint a legtöbben Microsoftot és Linuxot is használnak az adatközpontjaikban."

Több mint 200 szabadalmat sértenek a szabad szoftverek

Amint arról beszámoltunk, Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza idén májusban a Fortune magazinnak adott interjújában elmondta, a Linux kernele 42 Microsoft-szabadalmat sért meg, míg a linuxos grafikus felületek 65-öt, az OpenOffice.org pedig 45-öt, de az e-mailes alkalmazások is összesen 15 esetben használnak microsoftos szellemi tulajdont jogosulatlanul.

Szakérők szerint a Microsoft csak fenyegetőzik a perekkel, valójában olyan megállapodásokat akar kikényszeríteni a Linux-disztribútorokból, mint amilyet a Novellel kötött tavaly novemberben, vagy idén a Xandrosszal, majd a Linspire-ral. Erre utal Bill Hilfnek, vállalat nyílt forrású projektekért felelős vezetőjének nyilatkozata is: "Nem tervezünk pereket indítani. Persze azt senki sem mondhatja, hogy a jövőben biztosan nem tesz meg valamit, de a stratégiánk nem ez" -- jelentette ki Hilf. "A stratégiánk mindig is a licencelésre épült, nem a pereskedésre." A Microsoft már megpróbált a Novellhez hasonló megegyezést kötni a Red Hattel, sőt, ha a Fortune információi helytállóak, előbb kereték meg a Red Hatet, mint a Novellt, azonban ezeknek az egyeztetéseknek eleddig nem volt kézzelfogható eredménye.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról