Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 10. 10:15

Az Alienware-től már asztali gépek is rendelhetők SSD-vel

Asztali gépeket is szállít SSD-meghajtóval az Alienware, a csúcskategóriás PC-iről ismert amerikai cég az Area-51 ALX és Aurora ALX konfigurációiban egyaránt elérhetővé tette a flash memóriából álló Samsung-egységeket. Marc Diana, a cég termékmarketing-menedzsere elmondta, 2008 közepén már minden Alienware asztali gép rendelhető lesz SSD-vel.

[HWSW] Asztali gépeket is szállít SSD-meghajtóval az Alienware, a csúcskategóriás PC-iről ismert amerikai cég az Area-51 ALX és Aurora ALX konfigurációiban egyaránt elérhetővé tette a flash memóriából álló Samsung-egységeket. Marc Diana, a cég termékmarketing-menedzsere elmondta, 2008 közepén már minden Alienware asztali gép rendelhető lesz SSD-vel.

A flash memóriából álló meghajtók legtöbb előnyét -- zajtalan működés, alacsony fogyasztás, a merevlemezeknél kisebb tömeg, a mozgó alkatrészek hiánya miatt nagyobb megbízhatóság -- noteszgépekben lehet igazán kihasználni, asztali környezetben egyetlen tényező szól az SSD-k mellett, mégpedig a nagy teljesítmény. A korlátotozott kapacitás miatt az asztali konfigurációkba nyilvánvalóan kell az SSD mellé hagyományos merevlemez is, azonban ha az operációs rendszert az SSD-re telepítjük, a gép máris látványosan felgyorsul: rövidebb idő alatt töltődik be az operációs rendszer, sebesebben indulnak az alkalmazások.

Alienware Area-51 ALX

A Samsung június elején kezdte el a 64 gigabájtos SSD-meghajtó tömegtermelését, de az ígéretek szerint az év végén a 128 gigabájtos változat is piacra kerülhet. Az Alienware gépeiben is 128 gigabájt SSD található, azonban ezt a kapacitást két meghajtóval és RAID-del éri el a cég. A két darab 160 gigabájtos SATA merevlemezzel szerelt Area-51 ALX alapkonfiguráció árát 1700 dollárral, vagyis pontosan 300 ezer forinttal dobja meg, ha valaki két darab 64 gigabájtos Samsung SSD-t rendel helyettük.

Az SSD-k ára ma még vitán felül csillagászati, azonban az elkövetkező években gyorsan fog csökkenni és ezáltal széles tömegek számára is elérhetővé válik. Az IDC előrejelzése szerint 2006-ban mindössze 373 millió dolláros volt az SSD-piac, 2011-re azonban már 5,4 milliárd dollárt tesz ki. A technológia azonban elsősorban a noteszgépekben számíthat sikerre, az iSuppli szerint 2009-ben a notebookok 60 százalékában lesz flash memóriát (is) tartalmazó meghajtó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról