Szerző: Ady Krisztián

2007. október 4. 13:54

Szélesebbre nyitotta kapuit a Joost internettelevízió

Véget ért a meghívásos alfa, következik a nyilvános béta állapot a Joost internettelevízió életében -- a korábban viszonylag zárt rendszer az 1.0-ás bétaváltozat megjelenésével egyidőben szélesebbre nyitotta kapuit , ezentúl bárki használhatja a programot. Az online adások vételéhez nem kell semmi különleges eszköz, csak egy erősebb számítógép és egy nagyobb sebességű online kapcsolat.

[HWSW] Véget ért a meghívásos alfa, következik a nyilvános béta állapot a Joost internettelevízió életében -- a korábban viszonylag zárt rendszer az 1.0-ás bétaváltozat megjelenésével egyidőben szélesebbre nyitotta kapuit, ezentúl bárki használhatja a programot. Az online adások "vételéhez" nem kell semmi különleges eszköz, csak egy erősebb számítógép és egy nagyobb sebességű online kapcsolat.

Milliárdokat fog érni

A korábbi változatokat is jelentős mennyiségű felhasználó tesztelte, több mint egymillióan regisztráltak a meghívásos rendszeren keresztül, ami óriási sikert vetít előre. A szolgáltatás első végleges változata -- mely jelenleg "Venice Project" kódnéven fut -- várhatóan az év végén jelenik meg, de már most is van mit nézni: több mint 250 "csatorna" és 15000 műsor -- illetve kontinensektől függően ennél kevesebb -- tekinthető meg az interneten keresztül.

Milyen rendszer képes ilyen adatmennyiség lekezelésére? A szolgáltatáshoz maguk a felhasználók biztosítják a sávszélességet, a disztribúciós rendszert, ugyanis a KaZaa és a Skype alkotóinak tévéje a Bittorrenthez hasonló peer-to-peer (P2P) technológiát alkalmaz. A Joost futtatásakor, a videók megtekintésekor mi magunk is az elosztó rendszer részei leszünk, a feltöltési sávszélességünk egy részét is igénybe veszik a videók újabb nézőkhöz történő eljuttatásához. Mobil internetet használva meg se próbáljuk elindítani, havi adatmennyiségünket pillanatok alatt felzabálja a Joost.

Joost 1.0 béta

Személyre szabva

A műsorok és reklámok lényegében ugyanúgy váltják folyamatosan egymást, mint az igazi tévécsatornáknál. A felhasználók kapcsolgathatnak az egyes csatornák között, előre-hátra léphetnek az adott csatorna műsorában, de akár le is hívhatják ezeket, ebből a szempontból a Joost inkább tekinthető egy teljesen kötetlen, P2P-alapú IP-tévé szolgáltatásnak, mint videomegosztónak.

Az 1.0 bétaváltozat alaposan átdolgozott felületet kapott, a fejlesztők szerint ezen keresztül könnyebben találhatjuk meg a minket érdeklő műsorokat, melyekből saját csatornákat készíthetünk. A blogjukon olvasható információk szerint azonban még sok munka áll előttük, így nem véletlen a béta jelzés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról