:

Szerző: Bizó Dániel

2007. október 3. 14:14

Komoly adminisztrációs képességekel bővül a vállalati Gmail

Tovább erősíti céges levelező szolgáltatását a Google. A Google Alkalmazások (Apps) fizetős Premier változatához járó Gmail tárkapacitása két és félszeresére nő, miközben a vállalat által nemrégiben felvásárolt Postini megoldásaival növeli a szolgáltatás megbízhatóságát. A lépés egyben kommunikációs manővernek is tekinthető, tekintve, hogy nemrég egy veszélyes Gmail biztonsági hibára hívták fel a Google figyelmét, melyet aztán három napon belül korrigált.

[HWSW] Tovább erősíti céges levelező szolgáltatását a Google. A Google Alkalmazások (Apps) fizetős Premier változatához járó Gmail tárkapacitása két és félszeresére nő, miközben a vállalat által nemrégiben felvásárolt Postini megoldásaival növeli a szolgáltatás megbízhatóságát. A lépés egyben kommunikációs manővernek is tekinthető, tekintve, hogy nemrég egy veszélyes Gmail biztonsági hibára hívták fel a Google figyelmét, melyet aztán három napon belül korrigált.

Kifinomult adminisztráció

A Google a mai napon jelentette be, hogy 10-ről 25 gigabájtra emeli az Gmail-fiókok kapacitását a Google Alkalmazások Prémium csomagjában, melyért felhasználónként évente 40 eurót kell fizetni. A tárkapacitás növelésén túl a Google a Postini felvásárlásával megszerzett biztonsági technológiát is beépíti, melyek a levelezés és egyéb kommunikáció sértetlenségét igyekeznek biztosítani, beleértve a rosszindulatú támadások (kódok, spamek) elleni védelemtől kezdve az adat-visszaállításán keresztül a vállalati és hatósági előírások betartatásáig.

A felhasználók a változásból a nagyobb tárhelyen kívül a kifinomultabb spam- és vírusszűrőt vehetik észre, mondta el lapunknak telefonon Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője. Az adminisztrátorok ennél jóval több újdonságot tapasztalnak majd, lehetőségeik kitágulnak. Ezt követően például lehetőség nyílik a levelek monitorozására, vagyis igény esetén az adminisztrátor "meg tudja nézni a felhasználó levelezését, amire eddig nem volt lehetőség" -- közölte Peresztegi.

Az adatok védelme érdekében a rendszernek kulcsszavakat, csatolmánytípusokat lehet megadni szűrőként a kimenő levelekre, gátolva az érzékeny információk kijutását. Szintén újdonság, hogy a 90 napnál nem régebben törölt leveleket is képes visszaállítani a rendszer, valamint központilag minden kimenő levélre beállítható a levél végén megjelenő jogi nyilatkozat.

Bár pontosabb technikai részletekkel nem tudott szolgálni, Peresztegi elárulta azt is, hogy a Gmail már úgy is használható saját domain alatt, hogy eközben párhuzamosan tovább fut a korábbi levelezés is ugyanazon a domainen. Véleménye szerint ezzel jelentősen könnyebbé válik a tesztelés, valamint lehetőség nyílik arra, hogy egy szervezet részlegesen térjen csak át Gmailre, miközben a törvényileg arra kötelezett osztályok (jog, pénzügy) továbbra is belső rendszerű levelezésen maradnak.

E-mail mint vállalati idegrendszer

A kapacitás növelésével és a biztonsági szint fokozásával a Google láthatóan igyekszik az alapvetően óvatos, konzervatív üzleti ügyfeleket magához csalogatni. Az e-mail a modern dokumentumkezelési rendszerek megszületése ellenére napjaink elsődleges információs forrása. Felmérések szerint a vállalati tudás 30-80 százaléka rejlik meg a levelezésben, ami kritikus jelentőségűvé teszi az e-mail rendszerek megbízhatóságának és rendelkezésre állásának biztosítását. Egy IDC-felmérés alapján a tárolásra fordított kiadások elsődleges területe az e-mailek tárolása, archiválása.

Hogy a Google sikeres legyen az üzleti ügyfelek körében, meg kell győznie azokat arról, hogy biztosítani tudja a biztonsági elvárásokat, és a Gmail segítségével betarthatóak a törvényi előírások is, melyek jellemzően hosszú időre elnyúló archiválásra és visszakereshetőségre kötelezik a cégeket -- a több mint 30 ezer üzleti ügyféllel és több millió felhasználóval bíró Postini felvásárlása, és technológiájának a Gmailbe oltása ebbe az irányban tett lépés. Az üzleti célú Gmail hosztolt e-mail szolgáltatásként azzal kecsegteti a cégeket, hogy tehermentesíti azokat a kritikus jelentőségű e-mailezést megfelelően kiszolgáló informatikai kiépítésének és üzemeltetésének feladata alól.

Elemzők és a kérdéssel foglalkozók vélekedése szerint a Google Alkalmazások a Microsoft territóriumába tör be egy újszerű technikai és üzleti modellel -- vagyis előfizetéses hosztolt szolgáltatásokkal a megvásárolt szoftverekkel szemben. Ezt a világ vezető keresője következetesen tagadta az elmúlt években, és nemrég Magyarországra látogató Amanda Jones, a Google termékmenedzsere is úgy fogalmazott, a Google Apps és a Microsoft Office jól megférnek egymást mellett, mert más igényeket szolgálnak ki: a Google a kollaborációra, információmegosztásra koncentrál szolgáltatásaival.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról