Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 24. 08:54

Giorgio Armani tervezte a Samsung új mobiltelefonját

Exkluzív kivitelű elektronikai cikkek tervezéséről állapodott meg a Samsunggal az ismert olasz divattervező, Giorgio Armani. Az együttműködés első gyümölcsét, egy mobiltelefont (SGH-P520) a ma kezdődő milánói divathéten mutatták be a közönségnek.

[HWSW] Exkluzív kivitelű elektronikai cikkek tervezéséről állapodott meg a Samsunggal az ismert olasz divattervező, Giorgio Armani. Az együttműködés első gyümölcsét, egy mobiltelefont (SGH-P520) a ma kezdődő milánói divathéten mutatták be a közönségnek.

Az Armani-telefon egy háromsávos készülék, amely EDGE adatátvitelt is támogat, a 3G azonban egyelőre hiányzik belőle. Ha ránézünk a készülékre, akkor megértjük hogy miért: a telefon akkora mint egy hitelkártya (88x54 mm), a vastagsága pedig csupán 8,9 milliméter. A 320x240 pixel felbontású kijelző érintésérzékeny, a mobil hátoldalán pedig egy videók rögzítésére is képes, 3 megapixeles kamera kapott helyet. Divattelefonoktól szokatlan módon az Armani-telefonban a Bluetooth mellett Wi-Fi-vezérlő is található, a memóriája pedig microSD kártyákkal bővíthető. A készülék 650 eurós áron lesz kapható októbertől az Armani-szalonokban.

A mobiltelefon-gyártók az utóbbi időben egyre többször fordultak neves divattervezőkhöz vagy divatházakhoz annak érdekében, hogy minél érdekesebb és vonzóbb luxuxkészülékek szülessenek. Meglepő módon a folyamatot a német Siemens indította el még 2004-ben, amikor a szintén német Escada divatházzal közös telefont dobott piacra. Azóta a többi gyártó is rákapott erre, az LG például már dolgozott Roberto Cavallival, a Motorola a Dolce & Gabbanával közösen dolgozott a RAZR V3 speciális változatán, Donatella Versace a Nokia 7270-et öltöztette a rá jellemző fekete-sárga köntösbe. Ezen telefonok közös jellemzője azonban, hogy egy már meglevő készülék átdolgozásával születtek.

Samsung Armani P520

Legújabban a mobilgyártók és a divattervezők együttműködésének keretében már olyan telefonok születnek, amelyek kifejezetten egyedi designnal rendelkeznek, azaz nem egy meglevő modell átdolgozott változatai, hanem új, önálló termékek. Ezek közé tartozik a például az év elején megjelent LG Prada, vagy a Samsung és Giorgio Armani közös gyereke. A 73 éves Armani azonban nem csak mobiltelefont tervez a Samsung számára, hanem a koreai elektronikai óriás által lefedett többi területen is megmutatja, mire képes az ipari formatervezés területén.

Az együttműködés keretében a jövőben LCD-tévék is várhatók koreai technikával és olasz designnal, ezeket vérhatóan a jövő év elején mutatják be. "A magnknál hordott mobiltelefon vagy a nappalinkban levő tévé ugyanúgy személyiségünk megnyilvánulása, mint a rajtunk levő ruha és cipő vagy a lakásunkban található bútor" -- mondta az olasz tervező.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról