Szerző: Ady Krisztián

2007. szeptember 20. 12:40

A Disney szerint pénzért támogatják egyes stúdiók a HD DVD-t

[News.com] A Walt Disney elnök-vezérigazgatója egy befektetőknek tartott konferencián széles közönség előtt ismertette nézeteit a HD DVD-t újonnan támogató stúdiókról: Bob Iger szerint könnyen jött pénzért döntöttek így a vállalatok vezetői. Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan mely kiadókat illette ezzel a súlyos váddal, de nem is nehéz kitalálni.

[News.com] A Walt Disney elnök-vezérigazgatója egy befektetőknek tartott konferencián széles közönség előtt ismertette nézeteit a HD DVD-t újonnan támogató stúdiókról: Bob Iger szerint "könnyen jött pénzért" döntöttek így a vállalatok vezetői. Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan mely kiadókat illette ezzel a súlyos váddal, de nem is nehéz kitalálni.

A Disney teljes mellszélességgel áll a Sony által fejlesztett Blu-ray formátuma mögött, mely a közelmúltig egyértelműen nyerésre állt a következő generációs DVD címéért zajló csatában. A HD DVD azonban komoly hátszelet kapott néhány stúdiótól, többek között a Paramount Picturestől és a DreamWorks Animation SKG-tól, melyek augusztusban írták alá az exkluzív HD DVD kiadványokról szóló 18 hónapos megállapodást.

Iger szerint ezek a megállapodások váratlanok és csalódást keltőek, és a támogatás mögött valószínűleg nem más áll, mint a korábban New York Times által is megszellőztetett 150-150 millió dolláros kompenzáció a HD DVD-t propagáló csoporttól, vagy magától a Toshibától. A Blu-ray és a HD DVD csatája egyre jobban hasonlít a VHS és a Betamax három évtizeddel ezelőtti vesszőfutására, a tét pedig egy többmilliárd dolláros piac.

A DreamWorks elnök-vezérigazgatója, Jeffrey Katzenberg egy másik konferencián az árat nevezte meg, mint a kérdést eldöntő tényt a vállalat döntésének meghozatalakor. A HD DVD-lemezek olcsóbban gyárhatók, mint a rivális Blu-ray lemezek. A Viacom szintén védelmébe vette a HD DVD-t, a stúdió szerint nem csak a lemezek, de maguk a lejátszók is olcsóbbak, mint a rivális formátum kezelésére alkalmas berendezések. A Toshiba szilárdan visszautasította, hogy fizetett volna 150 millió dollárt a stúdióknak.

Azt ugyanakkor elismerte a Toshiba, hogy a támogatásért cserébe a két stúdió számára "némi pénzt" biztosít, hogy "közösen promotálják" az exkluzív HD DVD kiadványokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról