:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 19. 13:40

November 12-én érkeznek a 45 nanométeres Intel processzorok

Az Intel november 12-én mutatja be hivatalosan a 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott új processzorait. A vállalat ígérete szerint az év végéig összesen 15 (más források szerint 20) különféle modellt dob piacra szerverek és csúcsteljesítményű asztali gépek számára, a jövő év első negyedévében pedig további 20 modellel bővíti a palettát.

[HWSW] Az Intel november 12-én mutatja be hivatalosan a 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott új processzorait. A vállalat ígérete szerint az év végéig összesen 15 (más források szerint 20) különféle modellt dob piacra szerverek és csúcsteljesítményű asztali gépek számára, a jövő év első negyedévében pedig további 20 modellel bővíti a palettát.

Felturbózott Core 2

A Penrynről lapunk hasábjain már többször esett szó, ez a processzor lényegében nem más mint a Core 2 fejlettebb, 45 nanométeres csíkszélességgel előállított változata. Az új chipgyártási technológiában bevezetett eljárások lehetővé teszik az Intel számára egy energiahatékonyabb chip kifejlesztését, amely ráadásul jóval magasabb órajelek elérésére képes mint a Core 2. A nagyobb teljesítményhez hozzájárul még a nagyobb gyorsítótár és a gyorsabb rendszerbusz is, valamint apróbb architektúrális fejlesztések.

Amint az ismert, a Penryn számos mikroarchitekturális újítást vonultat fel, többek között kétszer gyorsabb osztási és négyzetgyökvonási sebességet az egész és lebegőpontos számok terén egyaránt, nagyobb teljesítményű virtualizációt, és 47 új multimédiás utasítást (SSE4) a videofeldolgozási és grafikus feladatok gyorsítására. Ezeken kívül a Penryn akár 6 megabájt 24-utas másodszintű gyorsítótárat is kap, magasabb órajelű rendszerbuszokkal, hogy a processzormagokat még gyorsabban lehessen adatokkal etetni.

A 45 nanométeres gyártástechnológiának köszönhetően a kétmagos Penryn csupán 107 négyzetmilliméter méretű, noha a 6 megabájt másodszintű gyorsítótár miatt 410 millió tranzisztort tartalmaz. A Penryn-generációs chipek továbbra is moduláris felépítésűek, vagyis a négymagos processzorok két darab kétmagos lapka egybetokozásával állnak elő. A Penryn egyébként valójában a noteszgépekbe szánt kétmagos chipváltozat kódneve, emellé érkezik a négymagos asztali Yorkfield, illetve a szerverekbe szánt Harpertown. Az asztali gépekbe szánt kétmagos chip kódneve Wolfdale.

Paul Otellini egy szelet Penrynnel
Paul Otellini egy szelet Penrynnel

Larrabee
A tegnapi bejelentés során Otellini szólt még arról, hogy a vállalat fel fogja gyorsítani a fejlesztéseket a grafikus vezérlők terén, hogy a mai elvárásoknak megfelelő integrált chipkészleteket tudjon piacra dobni, 2009 körül pedig már processzorba integrált videovezérlővel jelentkezik a cég -- hasonlóan az AMD Fusion projekthez. Hogy az Intel mennyire komolyan gondolja a grafikus fejlesztéseket, arra bizonyíték a Larrabee, amely egy többmagos, masszívan párhuzamos chip, kimondottan tudományos célú felhasználásra, amelybe azonban beleértendő a high-end grafika is. A Larrabee idén még nem demózta az Intel, a bemutatót jövőre ígéri a cég.
A négymagos asztali verziók órajele a tervek szerint meghaladhatja a 3 GHz-es is, bár a csúcsváltozatoknál már 130 watt körüli TDP-ről beszél az Intel. A kétmagos chipek fogyasztása továbbra is 65 watt marad. Az új négymagos Xeonok 50, 80 és 120 watt TDP-jű verziókban lesznek elérhetők, míg a kétmagos változatok 40, 65 és 80 wattos TDP-vel rendelkeznek kiviteltől függően. Az új Xeonok foglalat-kompatibilisek lesznek a jelenlegi generációval, bár a maximális teljesítmény eléréséhez új, 1600 MHz-es front side buszt támogató chipset szükséges.

Az IDF-en elhangzott információk szerint az architektúrális fejlesztéseknek és a magasabb órajeleknek köszönhetően a Harpertown akár 20 százalékkal is gyorsabb lehet a jelenlegi Xeon-generációnál. Pat Gelsinger, az Intel Digital Enterprise Group vezetője határozottan kijelentette, hogy a 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott Xeonok visszaveszik a elsőséget az AMD négymagos Opteronjaitól a lenegőpontos teljesítmény tekintetében, legalábbis ami az x86-os processzorokat illeti.

Jövőre új Centrino is várható

Az IDF-en az Intel beszélt a Penrynre alapozó következő generációs Centrino platformról is, amelynek a kódneve Montevina. Az új Centrino talán legfontosabb újdonsága lesz, hogy a már jól megszokott Wi-Fi mellett integrált WiMAX-vezérlő is helyet kap a chipkészletben. A Montevinához egy 25 wattos hőleadású Penryn-változatot is fejlesztett az Intel. Az Intel becslése szerint 2009-ben már több mobil processzort szállít majd mint asztalit, ahogy a világ egyre nagyobb részén kerülnek túlsúlyba a noteszek a PC-eladásokban. Az Intel részesedése a notebook-piacon 85 százalék körüli.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.