Szerző: Ady Krisztián

2007. szeptember 18. 10:43

Boltokban az első femtocella: 'ingyenes' mobilhívások interneten keresztül

[VS] Boltokba került az első otthoni felhasználásra szánt mobilcella, azaz femtocella: a Sprint Denver és Indianapolis bizonyos részein teszi elérhetővé Samsung gyártmányú, kis hatókörrel rendelkező otthoni mobil adótornyát. Az Airave névre keresztelt eszköz egyidőben 3 CDMA-rendszerű mobiltelefon hívásait képes lekezelni és igen kedvező áron kapható.

[VS] Boltokba került az első otthoni felhasználásra szánt mobilcella, azaz femtocella: a Sprint Denver és Indianapolis bizonyos részein teszi elérhetővé Samsung gyártmányú, kis hatókörrel rendelkező otthoni mobil "adótornyát". Az Airave névre keresztelt eszköz egyidőben 3 CDMA-rendszerű mobiltelefon hívásait képes lekezelni és igen kedvező áron kapható.

Olcsón jót

A korábban megcélzott 100-150 dollár helyett csupán 50 dollárba kerülő eszköz szélessávú internetelérésünkön keresztül csatlakozik a mobilszolgáltató hálózatára, így a Sprint az otthoni mobilhívásokat 15 vagy 30 dolláros havidíj ellenében -- utóbbi a családi csomag, mely több mobilkészülék számára biztosít hozzáférést -- ingyenessé tette. A femtocella előnye, hogy az UMA-ként hívott, Wi-Fi-s megoldással szemben nem igényel speciális eszközöket, ugyanazzal a CDMA-rendszerű telefonnal telefonálhatunk otthon ingyen, mint amivel a hatókört elhagyva a mobilhálózatra csatlakozunk, a készülék minden Sprintnél kapható telefonnal kompatibilis.

A koncepció nagyon hasonlít a nemrég debütált T-Mobile@Home szolgáltatásra, az azonban UMA-kompatibilis, Wi-Fi-vel is ellátott, speciális mobiltelefont igényel. A Sprint femtocellája ráadásul olcsóbb, mint a T-Mobile Linksys routere. A Sprint tervei szerint a készüléket 2008-tól bárhol az Egyesült Államokban meg lehet majd vásárolni, máshol is igénybe lehet venni szolgáltatásait.

Az első femtocella hatóköre csupán 5000 négyzetláb, azaz körülbelül 13 méteres sugarú kör, így elsősorban egy kisebb lakás besugárzására elegendő a teljesítménye. A készülékkel az otthoni mobil lefedettség is javítható, hiszen antennája nagyobb nyereségű, mint a mobiltelefonok beépített, kisméretű antennája. A telepítés egyszerű, a szélessávú internetelérés azonban feltétel -- valószínűleg kevés az olyan amerikai háztartás, ahol ez ne állna alapvetően rendelkezésre.

Sprint Airave femtocella
Sprint Airave femtocella

Szkeptikusak

Az ABI Research szerint a femtocellák robbanásszerűen terjednek majd el a következő években, öt év múlva már 100 millió ilyen helyi bázisállomás üzemel majd a felhasználók otthonaiban. Mások azonban szkeptikusak, véleményük szerint a koncepciót nehéz lesz eladni a nehezebb telepíthetőség és konfigurálhatóság miatt, illetve a szolgáltatóknak is új üzleti modelleket kell kidolgozniuk a femtocellák támogatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról