Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 18. 08:54

Megérkezett a Google ingyenes prezentációkészítője

A korábbi ígéreteknek megfelelően prezentációkészítővel egészült ki az ingyenes Google Docs & Spreadsheets, amely már eddig is rendelkezett szövegszerkeszővel, valamint táblázatkezelővel és amelynek a neve mostantól egyszerűen Google Docs. A prezentációkészítő érkezését még áprilisban jelentette be Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója azt ígérve, hogy az még az év vége előtt ingyenesen elérhető lesz, ami most meg is történt. A nemzetközi premierrel egyszerre érkezett a szoftver magyar nyelvű változata is.

[HWSW] A korábbi ígéreteknek megfelelően prezentációkészítővel egészült ki az ingyenes Google Docs & Spreadsheets, amely már eddig is rendelkezett szövegszerkeszővel, valamint táblázatkezelővel és amelynek a neve mostantól egyszerűen Google Docs. A prezentációkészítő érkezését még áprilisban jelentette be Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója azt ígérve, hogy az még az év vége előtt ingyenesen elérhető lesz, ami most meg is történt. A nemzetközi premierrel egyszerre érkezett a szoftver magyar nyelvű változata is.

A vállalat a felhasználói visszajelzésekre válaszul fejlesztette a prezentációkészítőt, amivel kiegészülve a Google Docs minden lényeges szolgáltatást tekintve alternatívát tud jelenteni a Microsoft Office-ra, legalábbis otthoni vagy kisirodai környezetben. Azt azonban a Google határozottan tagadja, hogy a Docs vetélytársa lenne a Microsoft programcsomagjának, a kaliforniai internetes vállalat képviselői szerint a Docs inkább kiegészíti mint kiváltja az Office-t. A Docs segítségével a felhasználók könnyen megoszthatják egymással a dokumentumokat, vagy akár együtt is dolgozhatnak azokon. A prezentációkészítő kompatibilis a Microsoft PowerPointtal, legalábbis képes betölteni a PPT állományokat és akár menteni is tud ebbe a formátumba.

"A Google Alkalmazások kiegészítése a Google Dokumentumok prezentációs eszközével, valamint más, a jövőben várható újdonságokkal jól mutatja, hogy milyen eltökélten és gyorsan dolgozunk azon, hogy minél jobb szolgáltatást nyújtsunk felhasználóinknak" -- mondta Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője. "Nagyon fontosnak tarjuk, hogy termékeink az egész világon érthetők és elérhetők legyenek, hiszen az internet-felhasználók 65 százalék nem beszél angolul. Külön öröm számomra, hogy a Google prezentációkészítő eszköze magyar nyelven a világpremierrel egyszerre, a mai napon jelenik meg."

Az IBM is bejelentkezik az Office trónjáért

A Google bejelentésével szinte egyidőben az IBM is útjára indította saját ingyenes irodai csomagját, a Lotus Symphonyt, ez azonban nem webes szoftver, a felhasználók gépére kell telepíteni. A Symphony név ismerősen csenghet azoknak, akik már a 80-es években is foglalkoztak informatikával, a Lotus ugyanis akkor egy MS-DOS operációs rendszeren futó integrált irodai csomagot kínált ezen a néven, amely a szövegszerkesztő és táblázatkezelő mellett egy grafikonkészítőt és egy egyszerű adatbáziskezelőt is tartalmazott (a Lotust 1995-ben vette meg az IBM). A most megjelent, az OpenOffice.org-ra alapozó csomagban szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációkészítő található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról