:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 7. 11:03

Nyílt forrású grafikus meghajtó várható az AMD-től

Jelentős lépést tesz a nyílt forrású közösség felé a meghajtóprogramjai miatt sokat kritizált AMD (ATI): a vállalat tegnap közölte, hogy jelentős erőforrást fektet a nyílt forrású driverek fejlesztésébe, amelynek keretén belül közvetlen anyagi támogatást nyújt több programozónak, valamint dokumentációkat, hardver-specifikációkat és szükség esetén akár kódrészleteket bocsát a közösség rendelkezésére. A munka első gyümölcse már hétfőn megjelenhet, egy olyan driver, amely az X1000 és HD 2000 sorozatú chipeket támogatja.

[HWSW] Jelentős lépést tesz a nyílt forrású közösség felé a meghajtóprogramjai miatt sokat kritizált AMD (ATI): a vállalat tegnap közölte, hogy jelentős erőforrást fektet a nyílt forrású driverek fejlesztésébe, amelynek keretén belül közvetlen anyagi támogatást nyújt több programozónak, valamint dokumentációkat, hardver-specifikációkat és szükség esetén akár kódrészleteket bocsát a közösség rendelkezésére. A munka első gyümölcse már hétfőn megjelenhet, egy olyan driver, amely az X1000 és HD 2000 sorozatú chipeket támogatja.

A bejelentés pálfordulásnak tekinthető az AMD eddigi politikájában, a vállalat ugyanis korábban mereven elzárkózott attól, hogy nyílt forrású drivert adjon ki vagy ilyennek a fejlesztését támogassa. Zárt ATI-driver eddig is létezett Linuxra, a nyílt forrású driver ezt nem váltja le, inkább kiegészíti, mivel a proprietary meghajtónak vannak olyan részei, amelyet licencelési vagy egyéb problémák miatt nem hozhat nyilvánosságra az AMD. Ide tartozik többek között a másolásvédelemmel és digitális jogkezeléssel kapcsolatos rész, amelyet a nagyfelbontású anyagok lejátszása miatt kellett a meghajtóban implementálni és amelyek technológiát szigorú szerződések miatt titokban kell tartania a cégnek.

"A múltban az volt a legnagyobb gond, hogy a közösség azt üzente nekünk, a driverfejlesztéshez mindent meg kell nyitnunk" -- mondta John Bridgman, aki az AMD-nél a nyílt forrású driver projektvezetője. "A felismerés az volt, hogy a modern grafikus chipek elég gyorsak ahhoz, hogy a közösség az igényeinek megfelelő drivert tudjon írni anélkül, hogy ebből szellemi tulajdont érintő problémák származzanak." A cégnél a stratégiai váltás nagyban köszönhető annak, hogy az ATI az AMD tulajdonába került.

Az AMD eközben továbbra is fejleszti a saját, zárt driverét, amelyből épp a jövő héten várható egy új változat, amely jelentős teljesítménynövekedést ígér, valamint a Radeon HD 2000 sorozatú grafikus chipeket is támogatja. Az októberi frissítésben emellett megérkezik majd az AIGLX támogatása, a negyedik negyedévben pedig a professzionális felhasználásra szánt FireGL kártyákhoz is lesz új linuxos driver.

Az NVIDIA részéről egyelőre még nem látszik nyitás a nyílt forrású közösség felé, a vállalat továbbra is csak zárt drivereket tesz elérhetővé Linuxra. Az Intel ezzel szemben elsőként lépett és már tavaly elkezdett nyílt forrású grafikus meghajtókon dolgozni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.